Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.02.2015.
09:00
Nezavisne novine A

Mogerini: BiH je mnogo bitna za EU

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Bosna i Hercegovina u vrhu prioriteta EU.

Fonet/N.Đ.
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove bezbednost Federika Mogerini

- BiH je u vrhu prioriteta EU i sada je na vama da tu šansu iskoristite. Sama činjenica da dolazim u posetu Bosni i Hercegovini drugi put utri meseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna EU - rekla je Mogerini u intervjuu za Nezavisne novine, dodavši da građani i lideri ove zemlje odmah moraju iskoristiti priliku za svoju evropsku budućnost.

Navodeći da su masovni građanski protesti iz februara prošle godine naglasili krhku socioekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socioekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH, ona je rekla da je to bio povod da se ministri spoljnih poslova EU odluče za "obnovljeni pristup" Bosni i Hercegovini.

Prema njenim rečima, to je značilo usvajanje Izjave o opredeljenosti za evropski put BiH, koju je usaglasilo Predsedništvo BiH, koju su potpisali lideri političkih stranaka i koja sutra treba da bude usvojena u parlamentu BiH.

- Pozdravljamo usvajanje pisane izjave u parlamentu BiH 23. februara. To će mi omogućiti da na odgovarajući način informišem ministre spoljnih poslova EU, a države članice potom mogu odlučivati o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ova inicijativa je šansa za BiH, poručila je ona, ali ta šansa neće zauvek postojati - kazala je Mogerini i dodala da je okvir za socioekonomske reforme sadržan u Sporazumu za rast i zapošljavanje, tačnije u njegovih šest ključnih preporuka koje bi trebalo da mogu revitalizovati privredu i podstaknuti investicije i otvaranje novih radnih mesta.

- Stanovništvo širom Bosne i Hercegovine prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju decu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj - ocenila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Usvajanje Izjave o evropskom putu BiH, navela je Mogerini, ni na koji način ne podrazumeva spuštanje standarda i izmenu uslova potrebnih za članstvo.

- Sprovođenje presude 'Sejdić i Finci' nije izostavljeno iz plana rada. Prilikom zahteva Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Savet će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu sprovođenje presude u predmetu 'Sejdić i Finci', upozorila je ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.02.2015. 09:42
Значи опет ће бити рата.Та изјава је обична политичка територијална претензија на територију Босне,а све у циљу спречавања Русије за проширењем своје интересне сфере.мало су закаснили јер у Републици Српској Руси су присутни у рафинерији у Српском Броду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online