Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.04.2015.
07:47
Ž. Marković - Vesti A

Dodik piše rezoluciju o samostalnosti RS

Najava Nebojše Radmanovića, visokog funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da će ova stranka na partijskom saboru 25. aprila usvojiti rezoluciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj, podigla je na noge celo Sarajevo, kako bošnjačke stranke, tako i predstavnike međunarodne zajednice!

Tanjug
Trn u oku Sarajeva: Milorad Dodik, predsednik Srpske

Iako se još ne zna šta će pisati u rezoluciji, sam njen naziv bio je dovoljan za burne reakcije, a najglasniji su bili u SDA i Ambasadi SAD u Sarajevu.

Istovremeno, opozicija u Srpskoj smatra da je priča o rezoluciji još jedan politički trik SNSD-a koji služi samo za skretanje pažnje javnosti sa važnih ekonomskih tema, te kriminala i korupcije.

- To je poruka protivnicima SNSD-a i Srpske u Republici Srpskoj, BiH i svetu. Ne možemo da dozvolimo situaciju u kojoj smo sada, da neke kandidate iz reda srpskog naroda na nivou BiH biraju drugi. To je nedopustivo! Zbog daljeg razvoja Republike Srpske ne možemo dopustiti da se naša ovlašćenja prenose na drugi nivo. Tom rezolucijom jasno ćemo izneti naš stav, a interesantne će biti i ostale rezolucije koje pripremamo na svim nivoima - rekao je Radmanović.

I premijerka RS Željka Cvijanović ponovila je da će Sabor SNSD-a krajem aprila doneti rezoluciju koja će se baviti pitanjem samostalne i slobodne Republike Srpske, koja ima ekonomsku, političku, administrativnu i svaku drugu odgovornost. Ona je, međutim, ponovila da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poštuje organizaciju BiH, kakva je definisana Dejtonskim sporazumom.

Podsetimo, nakon izbora u oktobru prošle godine, SNSD je postao opozicija na nivou BiH, zbog čega je ova stranka izgubila veliki broj važnih pozicija. Milorad Dodik je uspeo da zadrži vlast u Republici Srpskoj, dok je Savet ministara u Sarajevu, zajedno sa bošnjačkim i hrvatskim partnerima, formirao Savez za promene na čelu sa SDS-om.

Ipak, SNSD i dalje kontroliše srpski klub u Domu naroda Parlamenta BiH, pa se ne može reći da su potpuno nevažan faktor. Već mesecima traje veliki sukob između SNSD-a sa jedne i Saveza za promjene s druge strane, a najavljena rezolucija će produbiti unutarsrpski sukob. Istovremeno, Banjaluka će na sebe navući i bes stranaca! U reakciji iz američke ambasade navodi se da su "retoričke spekulacije o secesiji pre svega u funkciji rasterivanja investitora i uništavanja radnih mesta", a zatim se daje puna podrška teritorijalnom integritetu BiH.

- Status BiH kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim zakonom. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani su Dejtonskim sporazumom koji ne daje mogućnost da se bilo koji od entiteta otcepi. Svaka aktivnost predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma - poručili su Amerikanci.

SDA poziva na reakciju


U saopštenju SDA navedeno je da ova stranka "upozorava SNSD i njegovo vođstvo da se ne igraju sa teritorijalnim integritetom BiH".
- Bilo kakva aktivnost u tom pravcu bi u osnovi značila negaciju Dejtonskog sporazuma i ne bi dovela do samostalne RS, već do njenog nestanka. Pozivamo institucije za provođenje zakona u BiH da prate ovu aktivnost koja predstavlja uvod u teško krivično delo i da reaguju. Takođe, pozivamo institucije međunarodne zajednice da iskoriste svoj mandat i na vreme spreče ovu opasnu aktivnost - tvrde u SDA.

Blagi nisu bili ni u Delegaciji EU u BiH. Poručeno je da je SNSD potpisao izjavu kojom se obavezuje da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH. Isto smatraju i u Kancelariji visokog predstavnika.

- Uoči prošlogodišnjih izbora, SNSD je kao i sve druge stranke potpisao izjavu kojom se obavezao da će sve aktivnosti stranke biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji ne ostavlja prostor za nezavisnost RS - kažu u OHR-u.

Niko im više ne veruje

Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a, ocenila je za "Vesti" da je SNSD-ova rezolucija, pre svega, usmerena ka političkom Sarajevu kako bi se iznedrila nova prepucavanja na političkoj sceni, umesto da se svi bave stvarnim problemima u RS.
- SNSD je za proteklih devet godina toliko uspeo da derogira dva ozbiljna instituta, samostalnost i referendum, a sve to da bi skrenuli pažnju sa siromaštva, nezaposlenosti, kriminala i korupcije u RS. Njima više niko ne veruje kad kažu da će voditi RS u nezavisnost. Očekujemo da će sada konačno saopštiti i datum referenduma za samostalnost RS i neka budu sigurni da će SDS to podržati u Narodnoj skupštini RS, tako da mogu računati na dvotrećinsku većinu - kaže Pandurevićeva.

 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 14.04.2015. 09:26
ajde dodik,vreme je vise da se to izglasa.samo ti budi uz putina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online