Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.06.2012.
14:46
Blic A

Nepokretnog starca grizu pacovi

U oronuloj i zapuštenoj kući, zavučenoj u šumi u dubičkom selu Rakovica, mesecima nepokretan leži teško bolestan Rajko Kočić (73). Malobrojne stanovnike tog i susednih sela ispod Prosare šokirala je slika koju su zatekli - starcu uveče u kuću ulaze pacovi koji ga grizu, a od smrada se bez maske ne može proći zapuštenim puteljkom pored njegove kuće.

Foto: Ilustracija

Rajko je mesecima u postelji, otvorene su mu rane po telu od ugriza pacova i ležanja, nema lekova niti mu ko dolazi. Godinama živi sam i kaže da bi "voleo u bolnicu, ali niko neće da ga tamo primi". Njegova oronula kuća je u šumi, zarasla u visoku travu, daleko od ljudskih pogleda.


- Molim se samo za smrt, koje nema. Sam živim skoro 50 godina, radio sam za dnevnicu, životario, ali me je oborila teška bolest i sada se ovde živ raspadam, bez lekova, pomoći, bez igde ičega - tiho i gotovo u ropcu rekao je reporteru "EuroBlica" Rajko Kočić, kome se na telu oslikava svaka kost.

Mušice i pčele sleću mu na glavu dok nepomično leži. U oronuloj kući jeziv prizor - na podu pored kreveta leže uginuli pacovi i insekti, oseća se vonj izmeta i mokraće.

Petar Ristić iz Ratkovca kaže da jedini posećuje straca, a o svemu je upozorio službe u Dubici.

- Posebno smo kivni na zdravstvene ustanove čiji lekari su ovde pali na temeljnoj zakletvi. Neshvatljivo je da ovo niko od njih ne želi da vidi, da donese lekove, previje rane čoveku koji je svega svestan, a sasvim bespomoćan - tvrdi Ristić, rekavši da su im samo mediji poslednja šansa za bolesnog komšiju. Starca je posetio i Bogdan Misimović.


- O ovome se nadaleko priča poslednjih nekoliko dana. U šoku sam i sve što bih rekao je nedovoljno da opiše muke Rajka Kočića. Da nisam video, ne bih verovao da takav slučaj postoji bilo gde u svetu, a kamoli ovde - kaže Misimović.


U dubičkom Domu zdravlja znaju za Kočića, ali tvrde kako nije istina da mu nisu nijednom pomogli, jer su pre deset dana starca prevezli u prijedorsku bolnicu.

Lekari ove ustanove kažu da je sanitet noću 19. juna Kočića iz kuće prevezao u bolnicu Prijedor, gde mu je ukazana pomoć. Nakon toga je vraćen kući uz preporuku da se u utorak javi urologu.


- Zdravstvena pomoć mu je ukazana. Kada je odvezen u bolnicu zbog svoje teške bolesti, na telu nisu primećeni nikakvi ujedi ili povrede - tvrde u Domu zdravlja Kozarska Dubica.

Od tada lekari nisu posećivali nepokretnog starca, niti je on u mogućnosti da ustane iz kreveta i sam ode kod lekara. U takvim slučajevima, kada je čovek usamljen i ne može da se brine o sebi, treba angažovati centar za socijalni rad, pojašnjavaju lekari.

U dubičkom Centru za socijalni rad juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li im je poznat slučaj Rajka Kočića i da li su do sada reagovali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 18:34
To nam je donijela "demokratija", a bilo nam je lose u SFRJ-nismo mogli lajati na zvijezde !
Petak 29.06.2012. 09:57
Ovo je veliki greh pred Bogom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online