Četvrtak 28.06.2012.
14:46
Blic

Nepokretnog starca grizu pacovi

Foto: Ilustracija

Rajko je mesecima u postelji, otvorene su mu rane po telu od ugriza pacova i ležanja, nema lekova niti mu ko dolazi. Godinama živi sam i kaže da bi "voleo u bolnicu, ali niko neće da ga tamo primi". Njegova oronula kuća je u šumi, zarasla u visoku travu, daleko od ljudskih pogleda.


- Molim se samo za smrt, koje nema. Sam živim skoro 50 godina, radio sam za dnevnicu, životario, ali me je oborila teška bolest i sada se ovde živ raspadam, bez lekova, pomoći, bez igde ičega - tiho i gotovo u ropcu rekao je reporteru "EuroBlica" Rajko Kočić, kome se na telu oslikava svaka kost.

Mušice i pčele sleću mu na glavu dok nepomično leži. U oronuloj kući jeziv prizor - na podu pored kreveta leže uginuli pacovi i insekti, oseća se vonj izmeta i mokraće.

Petar Ristić iz Ratkovca kaže da jedini posećuje straca, a o svemu je upozorio službe u Dubici.

- Posebno smo kivni na zdravstvene ustanove čiji lekari su ovde pali na temeljnoj zakletvi. Neshvatljivo je da ovo niko od njih ne želi da vidi, da donese lekove, previje rane čoveku koji je svega svestan, a sasvim bespomoćan - tvrdi Ristić, rekavši da su im samo mediji poslednja šansa za bolesnog komšiju. Starca je posetio i Bogdan Misimović.


- O ovome se nadaleko priča poslednjih nekoliko dana. U šoku sam i sve što bih rekao je nedovoljno da opiše muke Rajka Kočića. Da nisam video, ne bih verovao da takav slučaj postoji bilo gde u svetu, a kamoli ovde - kaže Misimović.


U dubičkom Domu zdravlja znaju za Kočića, ali tvrde kako nije istina da mu nisu nijednom pomogli, jer su pre deset dana starca prevezli u prijedorsku bolnicu.

Lekari ove ustanove kažu da je sanitet noću 19. juna Kočića iz kuće prevezao u bolnicu Prijedor, gde mu je ukazana pomoć. Nakon toga je vraćen kući uz preporuku da se u utorak javi urologu.


- Zdravstvena pomoć mu je ukazana. Kada je odvezen u bolnicu zbog svoje teške bolesti, na telu nisu primećeni nikakvi ujedi ili povrede - tvrde u Domu zdravlja Kozarska Dubica.

Od tada lekari nisu posećivali nepokretnog starca, niti je on u mogućnosti da ustane iz kreveta i sam ode kod lekara. U takvim slučajevima, kada je čovek usamljen i ne može da se brine o sebi, treba angažovati centar za socijalni rad, pojašnjavaju lekari.

U dubičkom Centru za socijalni rad juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li im je poznat slučaj Rajka Kočića i da li su do sada reagovali.

2024 © - Vesti online