Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 23.05.2012.
13:13
D. Lj. Joksić, R. Lončar A

Desant na srpske manastire!

Brojne policijske snage MUP-a Makedonije su u ponedeljak rano ujutro u više manastira i domova hapsili sveštenike i vernike Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) na čijem se čelu nalazi osuđeni vladika Jovan (Vraniškovski).

POLICAJCI HAPSILI I MONAHINJE: Neviđen teror nad SPC


U Štipu je, kako je saopštio sveti arhijerejski sinod POA, policija tražila episkopa bregalničkog Marka, a pošto ga nije pronašla uhapsila je monahinju Pelagiju.
U Skoplju su brojne policijske snage ušle u manastir Uspenje Presvete Bogorodice tražeći episkopa stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog Davida, a kad ga nisu našli uhapsili su igumaniju manastira, monahinju Kiranu.


Policija se, saopštava POA, brutalno ponašala prema monahinjama, a osim maltretiranja detaljno su pretresli manastir.


Policija je upala i u manastir Sv. Jovana Zlatoustog u Bitolju tražeći nastojnika manastira, monahinju Olimpijadu, a pošto je nisu pronašli maltretirali su ostale monahinje. Policija je ušla i u manastir Uspenje Presvete Bogorodice u Prilepu gde su uhapsili jeromonaha Mojseja.


U svim manastirima ističu u POA, policija je zaplenila sve kompjutere i drugu materijalnu imovinu pod obrazloženjem da hapse "zbog utaje poreza".
Prema saopštenju svetog arhijerejskog sinoda POA, policija je lišila slobode i najužu rodbinu episkopa, kao i ostale vernike Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.


"Sudske vlasti Republike Makedonije odbijaju da registruju POA, ona nema svoje firme i praktično živi od pomoći svojih vernika, tako da je veoma providno da država, pod maskom utaje poreza sprovodi do sada, zajedno sa presudom protiv arhiepiskopa Jovana, najžešći progon i policijsku torturu na verskoj osnovi kakvu ne pamte demokratske zemlje u Evropi i svetu", navodi se u saopštenju POA.


Uz napomenu da "štiti verski monopol raskolničke organizacije MPC", konstatuje se da su "državne vlasti u Makedoniji krenule u pohod da u jednom danu doslovno satru kanonsku Parvoslavnu ohridsku arhiepiskopiju", stoji u saopštenju POA, o čemu će biti obaveštene sve domaće i međunarodne institucije i organizacije, Oebs i strane ambasade u Makedoniji.

Pogažena verska prava

Sveti arhijerejski Sabor SPC negodovao je zbog vesti o policijskom pretresu manastira i crkvenih jedinica i novih progona u Ohridskoj arhiepiskopiji.


- Ovoga puta napadi su usmereni ne prema arhiepiskopu ohridskom Jovanu, koji je nepravedno osuđen, već prema monasima i sveštenicima Ohridske arhiepiskopije, gde je policija od ranog jutra vršila premetačinu po manastirima i crkvenim jedinicama - izjavio je vladika bački Irinej novinarima u Patrijaršiji u Beogradu.


- Pošto se pred međunarodnom zajednicom ne može pravdati bilo kakvo gonjenje po verskoj osnovi, izmišljaju se pitanja poreza. Kakav porez može postojati kod ljudi koji žive od dobrote i milostinje drugih? - naveo je on i poručio da će Crkva preduzeti sve potrebne korake za zaštitu verskih prava i sloboda svojih vernika u Ohridskoj arhiepiskopiji.


On je uputio i apel svim relevantnim faktorima kako u Makedoniji tako i u svetu da zaštite zakonitost ljudskih prava i verskih sloboda.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 13:16
ajmo "braćo" južna i vi koji ih volite? da čujem sada vaša suvisla objašnjenja kako narod nije kriv i kako nas vole u makedoniji? pogotovo bi voleo da čujem mišljenje onog što kači ono "jaje na oko" pored Srpskog Orla??
Sreda 23.05.2012. 13:24
Опет папа даје налоге својим сателитима да прогоне Православље.
Sreda 23.05.2012. 13:31
Zato ja priželjkujem raspad Makedonije. Napred Šiptari!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online