Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 06.12.2014.
07:42
D. Lj. Joksić - Vesti A

Vladika strahuje da će ga ubiti u zatvoru

Poglavar Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije vladika Jovan (Vraniškovski) strahuje da će biti likvidiran u skopskom zatvoru Idrizovo, gde je do sada proveo gotovo dve trećine od ukupne kazne od pet godina i pet meseci, na koliko je osuđen zbog pronevere 250.000 evra i pranja novca.

Jovan Vraniškovski

Iako stara i iznemogla, njegova majka Galena ga je 27. novembra posetila u zatvoru da bi proverila glasine da mu je narušeno zdravlje, da ga zatvorski personal svakodnevno maltretira i da se po naredbi uprave zatvora na njega vrši pritisak da napusti Makedoniju posle odsluženja kazne, a ako se sa tim ne saglasi, biće fizički likvidiran.


- Poznavajući sina, on mi to nikada ne bi rekao da stvarno nije ugrožen njegov život. Dvanaest godina, otkako je počeo njegov progon, nisam čula da mi se požalio, već naprotiv, on je mene tešio i hrabrio. Sada kao da je slomljen zbog svakodnevnih mučenja - ispričala je Jovanova majka Galena sveštenstvu Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, veleći da mu je i zdravlje ozbiljno narušeno.


Galena je Ohridskoj arhiepiskopiji dostavila pismo vladike Jovana upućeno direktoru Uprave za izvršenje sankcija u Skoplju. U njemu poglavar POA ističe da mu "nije poznato da u zatvoru Idrizovo postoji neki zatvorenik sa više ograničenja od mene" i da "ne verujem da je neko od zatvorskog personala bio više omalovažavan i maltretiran kao ja".

Politka i vera

Kažnjavanje vladike Jovana ima i političku konotaciju jer se SPC i MPC decenijama spore zbog statusa kanonski nepriznate pravoslavne crkve u Makedoniji koja j sredinom prošlog veka dobila autonomiju unutar SPC, ali je 1967. proglasila autokefalnost.

Vladika Jovan navodi da je to pismo napisao da se ne bi zaboravilo da se ni po cenu života nije odrekao vere, Crkve i njenog jedinstva.

"Da se ne bi zaboravilo ni to kako je vlast u Makedoniji primenjivala razne prinude kako bi razuverila arhiepiskopa Jovana da se odrekne od uspostavljenog jedinstva Crkve i da se vrati u raskolničku Makedonsku pravoslavnu crkvu", napisao je arhiepiskop Jovan i upozorio na ono što mu se može desiti zbog njegove doslednosti, a koju vlast tumači kao njegovu neposlušnost prema njoj.


"Reč je o mojoj likvidaciji, o kojoj očigledno već postoji zavera, a to je najlakše ostvariti upravo u zatvoru", ističe vladika u pismu direktoru Uprave za izvršenje sankcija i podseća u kakvim neljudskim uslovima, sa 33 osuđenika u jednoj sobi služi kaznu.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 08:04
Vratiće vam se za ovo što mu radite pogani izrodi.vi ste šljam od naroda bio, i ostao.ni vlada ni Spc nisu ništa uradili za oslobođenje ovog mučenika. neka te Bog čuva mučeniče.
Subota 06.12.2014. 09:43
Obična lopurda ,posle će dobiti bolji položaj da može još više da krade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online