Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.04.2012.
13:01
Đ. Barović - Vesti A

Oborićemo tezu o genocidu

Izvođenjem uvodne reči Tužilaštva u Haškom tribunalu 14. maja zvanično počinje proces protiv nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića. Tužilaštvo ima šest sati za ovaj posao, a prve svedoke u postupku će, prema planu, izvesti 29. maja.

 

Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine koji je nedavno izabran za kobranioca generala Mladića, kaže u intervjuu za "Vesti" da će odbrana svoju uvodnu reč najverovatnije dati tek po okončanju izvođenja dokaza tužilaštva.


- Objektivno nismo imali ni dovoljno vremena ni resursa da na vreme pripremimo odbranu. Ali, dosta stvari radimo u hodu i svakako se nećemo predati - kaže Stojanović.

Koji će biti Vaš posao u timu odbrane?

- Uglavnom ću biti usredsređen na pripremu ispitivanja svedoka Tužilaštva koji će govoriti o događajima u Istočnoj Bosni, uključujući Sarajevo. Posebno ću se fokusirati na sve svedoke koji se budu bavili pitanjem Srebrenice.

Možete li da otkrijete barem delić strategije odbrane generala Mladića?

- Pokušaćemo da dokažemo da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već ratni zločin. Svesni smo da to neće biti lak posao zato što se u Hagu sudi na osnovu ranije presuđenih predmeta, a za Srebrenicu već postoji nekoliko pravosnažnih presuda, od one generalu Krstiću pa nadalje.

Strah od međusobnih optuživanja

 

Zar nije bolje da odbrane Karadžića i Mladića rade zajedno?


- Moje lično mišljenje je da bi to bilo mnogo bolje, jer ovako trošimo resurse, a zajedno bi mnogo efikasnije pripremili odbranu. Međutim, šta je tu je. Imamo korektne odnose i gotovo smo u svakodnevnoj komunikaciji svesni opasnosti šta bi značilo i za Karadžića i za Mladića, ali i za srpski narod da se njihove strategije odbrane sukobe, odnosno da civilna vlast optuži vojnu i obrnuto. Molimo Boga da do toga ne dođe.

Kako onda mislite da negirate postojanje genocida?

- Sve te presude su donete na osnovu tada postojećih dokaza i činjenica. Ali, smatramo da se u međuvremenu pojavio čitav niz novih dokaza, svedoka i dokumenata koji nam daju za pravo da kažemo kako definicija genocida nije tačna.


Koji su to novi momenti?

- U predmetu protiv generala Krstića, a zatim i drugih koji su pravosnažno osuđeni stoji da je u Srebrenici likvidirano - streljano više od 7.000 vojnosposobnih muškaraca i dečaka. Po podacima koji su se u međuvremenu pojavili, a reč je o dokumentima Armije BiH i mnogih međunarodnih organizacija, broj poginulih pripadnika 28. divizije tokom proboja kolone ka Tuzli je između 2.500 i 4.000 ljudi. Oni su stradali u direktnim okršajima sa pripadnicima Vojske RS, u minskim poljima, zasedama, od minobacačkih projektila, ali i u međusobnim sukobima, brojnim samoubistvima. Međutim, svi oni su sahranjeni i u primarnim i u sekundarnim masovnim grobnicama.

Sve i da je tako. Šta time dobijate?

- Svestan sam činjenice da majka tuguje nad sinom bilo da je on nosio ili nije nosio pušku, i znam da će zvučati surovo, ali to onda znači da su poginuli u borbi, da su bili legitimne žrtve sukoba. Kada odbijete taj broj od 7.000 streljanih, onda nije ispunjen elementarni uslov iz člana 2. Konvencije o genocidu. Počinjen je ratni zločin, a ne genocid i to je suština.

Pre nekoliko meseci ste dobili spisak ubijenih u Srebrenici, ali ste se žalili da ga je nemoguće proveriti. Da li se nešto promenilo?

- Nije ništa. I dalje "peške" pretražujemo tu bazu. Dobra je vest da smo dobili pomoć Centra za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina iz Banjaluke. Nadam se da ćemo taj posao završiti na vreme.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 13:12
Pravna definicija genocida (uključujući diskusiju i značenja) (English Version) međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godine član II opisuje dva elementa zločina genocida: 1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i 2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid". član III opisan sa pet kažnjivih oblika zločina genocida: genocid, konspiracija, podsticaj, pokušaj i saučesništvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online