Utorak 24.04.2012.
13:01
Đ. Barović - Vesti

Oborićemo tezu o genocidu

 

Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine koji je nedavno izabran za kobranioca generala Mladića, kaže u intervjuu za "Vesti" da će odbrana svoju uvodnu reč najverovatnije dati tek po okončanju izvođenja dokaza tužilaštva.


- Objektivno nismo imali ni dovoljno vremena ni resursa da na vreme pripremimo odbranu. Ali, dosta stvari radimo u hodu i svakako se nećemo predati - kaže Stojanović.

Koji će biti Vaš posao u timu odbrane?

- Uglavnom ću biti usredsređen na pripremu ispitivanja svedoka Tužilaštva koji će govoriti o događajima u Istočnoj Bosni, uključujući Sarajevo. Posebno ću se fokusirati na sve svedoke koji se budu bavili pitanjem Srebrenice.

Možete li da otkrijete barem delić strategije odbrane generala Mladića?

- Pokušaćemo da dokažemo da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već ratni zločin. Svesni smo da to neće biti lak posao zato što se u Hagu sudi na osnovu ranije presuđenih predmeta, a za Srebrenicu već postoji nekoliko pravosnažnih presuda, od one generalu Krstiću pa nadalje.

Strah od međusobnih optuživanja

 

Zar nije bolje da odbrane Karadžića i Mladića rade zajedno?


- Moje lično mišljenje je da bi to bilo mnogo bolje, jer ovako trošimo resurse, a zajedno bi mnogo efikasnije pripremili odbranu. Međutim, šta je tu je. Imamo korektne odnose i gotovo smo u svakodnevnoj komunikaciji svesni opasnosti šta bi značilo i za Karadžića i za Mladića, ali i za srpski narod da se njihove strategije odbrane sukobe, odnosno da civilna vlast optuži vojnu i obrnuto. Molimo Boga da do toga ne dođe.

Kako onda mislite da negirate postojanje genocida?

- Sve te presude su donete na osnovu tada postojećih dokaza i činjenica. Ali, smatramo da se u međuvremenu pojavio čitav niz novih dokaza, svedoka i dokumenata koji nam daju za pravo da kažemo kako definicija genocida nije tačna.


Koji su to novi momenti?

- U predmetu protiv generala Krstića, a zatim i drugih koji su pravosnažno osuđeni stoji da je u Srebrenici likvidirano - streljano više od 7.000 vojnosposobnih muškaraca i dečaka. Po podacima koji su se u međuvremenu pojavili, a reč je o dokumentima Armije BiH i mnogih međunarodnih organizacija, broj poginulih pripadnika 28. divizije tokom proboja kolone ka Tuzli je između 2.500 i 4.000 ljudi. Oni su stradali u direktnim okršajima sa pripadnicima Vojske RS, u minskim poljima, zasedama, od minobacačkih projektila, ali i u međusobnim sukobima, brojnim samoubistvima. Međutim, svi oni su sahranjeni i u primarnim i u sekundarnim masovnim grobnicama.

Sve i da je tako. Šta time dobijate?

- Svestan sam činjenice da majka tuguje nad sinom bilo da je on nosio ili nije nosio pušku, i znam da će zvučati surovo, ali to onda znači da su poginuli u borbi, da su bili legitimne žrtve sukoba. Kada odbijete taj broj od 7.000 streljanih, onda nije ispunjen elementarni uslov iz člana 2. Konvencije o genocidu. Počinjen je ratni zločin, a ne genocid i to je suština.

Pre nekoliko meseci ste dobili spisak ubijenih u Srebrenici, ali ste se žalili da ga je nemoguće proveriti. Da li se nešto promenilo?

- Nije ništa. I dalje "peške" pretražujemo tu bazu. Dobra je vest da smo dobili pomoć Centra za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina iz Banjaluke. Nadam se da ćemo taj posao završiti na vreme.

2024 © - Vesti online