Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2016.
14:36
Dojče vele A

"Na Balkanu je još uvek lako pokrenuti ubilački rat"

Haški osuđenik Radovan Karadžić je u intervjuu nemačkom “Cajtu“ rekao i da je zaustavljao vojsku jer je verovao strancima i drugoj propagandi. Nemački list je intervju sa haškim zatvorenikom vodio u pisanoj formi jer sud drugačiji način ne dozvoljava.

Reuters
Retko priča o ratu: Radovan Karadžić

Odgovore na postavljena pitanja sud je pregledao, a kompletna procedura trajala je četiri meseca. Karadžić je najpre, posle nekoliko pitanja, hteo da prekine intervju, ali se kasnije ipak odlučio da ga privede kraju. Intervju je "Cajt" objavio u skraćenoj verziji. 

- Na moje veliko iznenađenje, video sam da je na Balkanu još uvek lako potpaliti vatru i pokrenuti ubilački rat. Ne pričam sa drugim zatvorenicima o ratu, izbegavamo, sa izuzetkom nekih veoma poznatih događaja. Srbi i Hrvati su u BiH imali sličan cilj, želeli su da Bosnu pretvore u uniju tri grupe. U tom smislu, veoma dobro smo se razumeli - rekao je Karadžić. 

Govoreći o masakru u Srebrenici, Karadžić iznosi sumnju u broj žrtava navodeći da "postoji muslimanski dokument u kojem se navodi da je za 43 meseca rata u deset opština tog regiona poginulo sveukupno 8.000 ljudi".

- Mnogi od njih poginuli su ranije, a mnogi tokom zauzimanja Srebrenice - rekao je Karadžić ističući da ne postoje ni indicije, "a da ne govorim o dokazima, da sam odgovoran za zločine".

- Da sam znao da se to događa, a da pri tom zatvaram oči, bio bih potpuno lud i psihički bolestan. A da ne govorim o tome da sam to prihvatio i to naredio. 

Karadžić kaže da je često zaustavljao i kočio vojsku jer je "verovao strancima i drugoj propagandi". Novinar „Cajta“ osvrnuo se i na Karadžićev odnos prema muslimanima: 

"Do 1990. se niste negativno izjašnjavali o muslimanima. Te godine ste izabrani za predsednika Srpske demokratske stranke (SDS). Šta se time promenilo?", bilo je pitanje na koje je Karadžić odgovorio: 

- Nije se promenilo ništa. Samo osnivanje SDS-a pozdravljeno je od poznatih muslimana. Oni su čak učestvovali u osnivanju stranke. Ni pre, ni posle toga nisam se negativno izjašnjavao o muslimanima. Među muslimanima sam imao veoma mnogo prijatelja. Sve moje veze, pre svega na poslovnom polju, vodio sam sa muslimanima. Moj frizer, krojač, zubar, advokat, obućar, moji dostavljači… sve sam ih ja pronašao i svi su bili muslimani. Ono što mi se nije sviđalo bila je zamisao da jedna mala grupa fundamentalista dominira celom Bosnom, od čega bi korist imala samo ta mala grupa, a ne masa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online