Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 15.03.2012.
18:32 >> 22:19h
Beta A

Dodik: Liberalizovati dobijanje državljanstva Srbije

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozdravio je odluku Vlade Srbije da oslobodi Srbe iz regiona takse za zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, ali je ocenio da je potrebno liberalizovati proceduru za dobijanje državljanstva.

Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo: Milorad Dodik

"Danas smo dobili važnu odluku Vlade Srbije da se ukinu takse za dobijanje državljanstva Srbije i to je veoma važno, imajući u vidu socio-ekonomsko stanje i činjenicu da su to uglavnom višečlane porodice koje traže državljanstvo", rekao je Dodik, koji je na konferenciji za novinare u Demohrišćanskoj stranci Srbije (DHSS) rekao da je prisustvovao sastanku predstavnika Srba u regionu u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na kojem je pokrenuta inicijativa da se liberalizuje procedura za dobijanje državljanstva Srbije.

Predsednik Republike Srpske je dodao da između Srbije i BiH postoji sporazum o dvojnom državljanstvu, ali da su praksa i komplikovane procedure izazvali zastoj u dobijanju državljanstva.

"Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo", rekao je Dodik i dodao da je bilo reči i o saradnji na drugim poljima kao i o mogućnostima da se Srbima iz regiona omogući lakši pristup obrazovnom sistemu Srbije.

On je rekao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju veoma važna činjenica i da ukupno poboljšava njen položaj ali i čitave srpske zajednice u regionu.

Dodik je dodao da je uloga Srbije, iako se radi o garantu Dejtonskog sporazuma, do skora bila skrajnuta i da je prepušteno neformalnim centrima moći da menjaju taj sporazum "kroz nasilje visokog predstavnika u Sarajevu".

"Vreme je potpune rehabilitacije i regionalnog jačanja Srbije, kao najvažnije zemlje u regionu. Ona za nas to jeste, ali to mora da se manifestuje na svim pitanjima... Srbija je danas okosnica ukupnog nacionalnog razvoja i položaja Srba u regionu i zato podržavmo sve napore i sve partije koji daju doprinos razumevanju i jačanju te
pozicije", rekao je Dodik i najavio i pravljenje knjige u kojoj bi bili navedeni svi suptilni pokušaji urušavanja prava Srba u regionu i majorizacije srpske nacionalne zajednice u okolnim zemljama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 18:38
Србија ће бити окосница развоја када добије српску власт!
Četvrtak 15.03.2012. 19:01
a JA ZELIM DRZAVLJANSTVO I SRPSKE !!! TO JE PONOS SRPSKOG RODA !
Četvrtak 15.03.2012. 22:39
Dodika za predsednika Srbije! On je jedan od retkih u koga imam poverenje....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online