Četvrtak 15.03.2012.
18:32 >> 22:19h
Beta

Dodik: Liberalizovati dobijanje državljanstva Srbije

Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo: Milorad Dodik

"Danas smo dobili važnu odluku Vlade Srbije da se ukinu takse za dobijanje državljanstva Srbije i to je veoma važno, imajući u vidu socio-ekonomsko stanje i činjenicu da su to uglavnom višečlane porodice koje traže državljanstvo", rekao je Dodik, koji je na konferenciji za novinare u Demohrišćanskoj stranci Srbije (DHSS) rekao da je prisustvovao sastanku predstavnika Srba u regionu u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na kojem je pokrenuta inicijativa da se liberalizuje procedura za dobijanje državljanstva Srbije.

Predsednik Republike Srpske je dodao da između Srbije i BiH postoji sporazum o dvojnom državljanstvu, ali da su praksa i komplikovane procedure izazvali zastoj u dobijanju državljanstva.

"Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo", rekao je Dodik i dodao da je bilo reči i o saradnji na drugim poljima kao i o mogućnostima da se Srbima iz regiona omogući lakši pristup obrazovnom sistemu Srbije.

On je rekao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju veoma važna činjenica i da ukupno poboljšava njen položaj ali i čitave srpske zajednice u regionu.

Dodik je dodao da je uloga Srbije, iako se radi o garantu Dejtonskog sporazuma, do skora bila skrajnuta i da je prepušteno neformalnim centrima moći da menjaju taj sporazum "kroz nasilje visokog predstavnika u Sarajevu".

"Vreme je potpune rehabilitacije i regionalnog jačanja Srbije, kao najvažnije zemlje u regionu. Ona za nas to jeste, ali to mora da se manifestuje na svim pitanjima... Srbija je danas okosnica ukupnog nacionalnog razvoja i položaja Srba u regionu i zato podržavmo sve napore i sve partije koji daju doprinos razumevanju i jačanju te
pozicije", rekao je Dodik i najavio i pravljenje knjige u kojoj bi bili navedeni svi suptilni pokušaji urušavanja prava Srba u regionu i majorizacije srpske nacionalne zajednice u okolnim zemljama.

2024 © - Vesti online