Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 20.11.2013.
09:04
Beta A

Dodik: Rešenje za BiH - cela iz tri dela

Za Bosnu i Hercegovinu postoje dva pravca − konfederacija s nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice, navodi se u dokumentu “Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske” koji je objavio Kabinet predsednika RS Milorada Dodika.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

U obimnom dokumentu se navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH “neuspešna država”, kao i da “ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH zbog nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu”.

U dokumentu se dalje navodi da Republika Srpska kao republički praznik obeležava 21. novembar, kao dan kada je 1995. godine u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

Na taj način se, kako stoji u dokumentu, pokazuje značaj tog datuma i iskazuje opredeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora kojim je ne samo završen rat u BiH, već i određeno postojanje i sistem funkcionisanja BiH kao složene države.

U dokumentu je analizirana izvorna dejtonska struktura BiH i istaknuta značajna ovlašćenja entiteta.

Ističe se da je Dejton predvideo samo deset nadležnosti institucija BiH, kao i da je izričito navedeno da sve druge nadležnosti koje nisu nabrojane kao nadležnost BiH, spadaju u domen entiteta − Republike Srpske i Federacije BiH.

U poglavlju, koje tretira pitanja referendum, podseća se da u federalnom zakonodavstvu SAD referendum ne postoji, ali da ima široku primenu unutar američkih država.

“Referendum predstavlja zaštitu prava federalnih jedinica koje mogu zakazati glasanje ako smatraju da su njihova prava povređena. Na primeru BiH to znači da raspisivanje referenduma pripada entitetima, jer nije izričito dato u nadležnost BiH”, stoji u dokumentu.

Dokument sadrži analizu svih važnih segmenata dejtonske strukture BiH, podsećajući da je BiH stvorena međunarodnim ugovorom i da može postojati samo na taj način.

Budućnost BiH u dva pravca

U dokumentu se navodi da su i Venecijanska komisija i politički analitičari ocenili da je Federacija BiH neodrživa ustavna konstrukcija, zbog čega se budućnost BiH odslikava u dva moguća pravca.

Prvi je, kako je navedeno, ustavna rekonstrukcija Federacije BiH i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi bili stvoreni uslovi za BiH kao konfederaciju s nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe.

“Drugi je raspad BiH, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude rešeno hrvatsko pitanje“, stoji u dokumentu.

Optimalno bi bilo da BiH bude “cela iz tri dela”, navodi se u dokumentu i dodaje da bi na taj način međunarodni ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspeha američke spoljne politike.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 09:18
Само када би још Хрвати схватили шта им је чинити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online