Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.12.2011.
13:07
Ž. Marković - Vesti A

Bosni preti vraćanje viza

Iako iz Brisela, uglavnom nezvaničnim kanalima, stižu pesimistične informacije, bezvizni režim za građane BiH nije ugrožen, tvrde nadležni u Ministarstvu bezbednosti BiH.

Državljani BiH bez viza putuju u zemlje šengenskog prostora gotovo godinu dana i za to vreme nisu zabeleženi neki veći incidenti. Ipak, ono što brine zvanični Brisel jeste određen broj azilanata, pretežno Roma, iz nekoliko opština u BiH koji su krenuli trbuhom za kruhom put zemalja Evropske unije.

Ta klasična zloupotreba slobode kretanja dovela je BiH pod posebnu lupu, na šta su, poslednjih dana, ukazali i neki evropski zvaničnici, pre svih parlamentarac Tanja Fajon, koja jer prilikom posete Banjaluci rekla da Brisel i te kako brinu imigranti iz BiH.

Nema političke volje


Direktor Agencije za prevenciju borbe protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak tvrdi da je javni sektor u zemlji do sada pokazao nemoć u antikoruptivnom delovanju i da se to desilo zbog izostanka institucionalne odgovornosti i međusobne saradnje nadležnih institucija.


- Najveći problem jeste nepostojanje snažne političke volje za borbu protiv korupcije u BiH - naveo je Lisak.

Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović tvrdi da imigranata nema u meri kako se to želi predstaviti.

- Mislim da oni ne ugrožavaju bezvizni režim - kratko je rekao Ahmetović.


Ipak, sarajevski mediji pišu o ovom problemu i iz drugog ugla. Kako se saznaje, u izveštaju posebnog tela EU za nadzor nad bezviznim režimom navodi se da ga ugrožavaju korupcija i finansijski kriminal.


- Potrebno je uspostaviti ravnotežu u koordinaciji nadležnih tela. Postignut je samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, a Agencija za antikorupciju BiH još nije u potpunosti operativna. Imenovanje direktora Agencije je važno u njenom razvoju, ali su za njenu potpunu uspostavu potrebni odgovarajući finansijski i ljudski resursi - navodi se u izveštaju.


Kada je u pitanju borba protiv korupcije, BiH zaista jeste na vrlo niskoj poziciji. "Vesti" saznaju da novoformirana agencija ima izuzetno loše uslove za rad, da nema novca da nabavi osnovnu opremu i da je smeštena kao podstanar u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH. Da stvar bude gora, teško da će se bilo šta promeniti jer BiH za sledeću godinu neće dobiti budžet, što će ovu agenciju ostaviti bez novca i u narednoj godini.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 13:41
A Hercegovini?
Sreda 14.12.2011. 15:19
Mi iz Srbije nismo sami.... Nane Nane Nani...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online