Sreda 14.12.2011.
13:07
Ž. Marković - Vesti

Bosni preti vraćanje viza

Državljani BiH bez viza putuju u zemlje šengenskog prostora gotovo godinu dana i za to vreme nisu zabeleženi neki veći incidenti. Ipak, ono što brine zvanični Brisel jeste određen broj azilanata, pretežno Roma, iz nekoliko opština u BiH koji su krenuli trbuhom za kruhom put zemalja Evropske unije.

Ta klasična zloupotreba slobode kretanja dovela je BiH pod posebnu lupu, na šta su, poslednjih dana, ukazali i neki evropski zvaničnici, pre svih parlamentarac Tanja Fajon, koja jer prilikom posete Banjaluci rekla da Brisel i te kako brinu imigranti iz BiH.

Nema političke volje


Direktor Agencije za prevenciju borbe protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak tvrdi da je javni sektor u zemlji do sada pokazao nemoć u antikoruptivnom delovanju i da se to desilo zbog izostanka institucionalne odgovornosti i međusobne saradnje nadležnih institucija.


- Najveći problem jeste nepostojanje snažne političke volje za borbu protiv korupcije u BiH - naveo je Lisak.

Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović tvrdi da imigranata nema u meri kako se to želi predstaviti.

- Mislim da oni ne ugrožavaju bezvizni režim - kratko je rekao Ahmetović.


Ipak, sarajevski mediji pišu o ovom problemu i iz drugog ugla. Kako se saznaje, u izveštaju posebnog tela EU za nadzor nad bezviznim režimom navodi se da ga ugrožavaju korupcija i finansijski kriminal.


- Potrebno je uspostaviti ravnotežu u koordinaciji nadležnih tela. Postignut je samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, a Agencija za antikorupciju BiH još nije u potpunosti operativna. Imenovanje direktora Agencije je važno u njenom razvoju, ali su za njenu potpunu uspostavu potrebni odgovarajući finansijski i ljudski resursi - navodi se u izveštaju.


Kada je u pitanju borba protiv korupcije, BiH zaista jeste na vrlo niskoj poziciji. "Vesti" saznaju da novoformirana agencija ima izuzetno loše uslove za rad, da nema novca da nabavi osnovnu opremu i da je smeštena kao podstanar u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH. Da stvar bude gora, teško da će se bilo šta promeniti jer BiH za sledeću godinu neće dobiti budžet, što će ovu agenciju ostaviti bez novca i u narednoj godini.

2024 © - Vesti online