Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.12.2011.
12:02
P. Arsić - Vesti A

Predsednica Suda BiH štiti zločince

Predsednica Suda BiH Medžida Kreso, uz pomoć predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, blokirala je potpisivanje dugo najavljivanog protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije. Kreso, koja se i ranije otvoreno stavljala u zaštitu Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine, po svaku cenu želi da spreči mogućnost da Beograd procesuira odgovorne za ratne zločine nad Srbima u BiH.

Poznata po izjavi "Svi smo mi Ejup Ganić": Medžida Kreso
 

Medžida Kreso, koja se proslavila izjavom "Svi smo mi Ejup Ganić", ovaj put svoj patronski odnos prema Bošnjacima osumnjičenim za ratne zločine manifestovala je tako što je od predsedavajućeg Predsedništva BiH zatražila da stopira potpisivanje protokola.


- Dva dana uoči potpisivanja protokola, Kreso je pozvala telefonom Komšića i ubedila ga da taj dokument narušava "nacionalne interese BiH", nakon čega je on odmah urgirao u Tužilaštvu i tražio da se potpisivanje odloži - otkrili su našem listu izvori iz Suda BiH.
 

Nož u leđa Tužilaštvu

Predsednica Suda BiH Medžida Kreso potvrdila je da pravosuđe BiH nije nezavisno i to tako što je analizu zastoja implementacije za procesuiranje ratnih zločina uputila na adrese Ambasade SAD, OHR-a, Specijalnog predstavnika EU, ali ne i na adrese Ministarstva pravde i Parlamenta BiH. "Vesti" su došle u poset pisma u kome Kreso nastoji da diskredituje Tužilaštvo BiH, a naš list je imao i uvid u analize Tužilaštva BiH koja jasno govori da je upravo Kreso ta koja blokira procesuiranje ratnih zločina i predmete drži u fiokama.

Komšić je odmah nakon razgovora sa predsednicom Suda BiH pozvao Tužilaštvo BiH i zatražio odlaganje potpisivanja protokola između dve države. Šef Tužilaštva BiH Jadranka Lokmić Misirača, zajedno sa ostalim tužiocima, tražila je od Komšića da im svoj zahtev i pismeno obrazloži kako bi se izbegle manipulacije. Komšić je tako i uradio i zatražio da se sporazum ne potpisuje dok ga ne potvrdi Predsedništvo BiH ističući da bi to bilo kršenje procedure.


Da je i ovaj put sve poteklo iz kuhinje Medžide Kreso sama je indirektno priznala sarajevskim medijima u kojima je pozdravila blokadu protokola, rekavši da taj dokument "nije rešio ključne probleme". Šta se, zapravo, iza brda valja najbolje je potvrdila njena izjava da je "saradnja sa Srbijom na procesuiranju ratnih zločina moguća samo na ravnopravnoj osnovi, a ne na osnovu sporazuma koji će Beograd odmah da krši, kao što već radi sa ranijim sličnim sporazumima".


Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da svi tužioci stoje iza predloženog sporazuma i naglasili da je tekst izrađen u koordinaciji sa Ministarstvom pravde BiH i usaglašen sa Beogradom.


Na stranu Tužilaštva BiH stao je i ministar pravde BiH i Bariša Čolak, koji tvrdi da je u pitanju tehnički dokument koji državni vrh ne treba da verifikuje.


- Žao mi je što je došlo do odlaganja potpisivanja sporazuma, pogotovo što je to u suštini bio samo operativni protokol o kojem smo i mi dali mišljenje. Protokol bi samo podrazumevao razmenu informacija između dve države, prioritetno u vezi s ratnim zločinima - zaključuje Čolak.
 

Selman: Umešala se politika

Ministar pravde RS, Džerard Selman, rekao je da Protokol o saradnji Tužilaštava Srbije i BiH nije potpisan jer se umešala politika, ali da će se to desiti.
- Mislim da su apsolutno neprimerene izjave predsednice Suda BiH Medžide Kreso i predsedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je svojim političkim delovanjem uspeo da zaustavi proces koji je neminovan - rekao je Selman. On je ocenio da je takav protokol dobar i za BiH i za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 17:47
Pa jednostavno ce mo mi Srbi,mi ce mo da sudimo nasim a oni neka rade sta hoce!!A sto se tice njihovi Zlocinaca koji su ubijali neduzne Srbe,postavis specijalnu Jedinicu za operacije sto pecaju i dokrajce ta G...a!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online