Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 27.10.2011.
00:47
Večernje novosti A

Doboj: Muslimani klali redom

Posle punih šest godina, koliko je Tužilaštvu BiH trebalo da pokrene sa mrtve tačke procesuiranje ratnih zločina kod Doboja, odnosno na teritoriji susednog Tešnja (FBiH), na videlo izlaze novi dokazi o odgovornosti tadašnjeg civilnog i vojnog rukovodstva u tom gradu.

Foto: Arhiva
 

Posebno je apostrofirana umešanost u celi lanac zločina (koji su podrazumevali i odsecanje glava) nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima sadašnjeg poslanika u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, koji je u ratno vreme bio načelnik Stanice javne bezbednosti u Tešnju. Kako pišu beogradske “Večernje novosti“, objavljivanjem da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, neki svedoci ponudili su nove dokaze o zločinima, čije počinice zaobilazi zaslužena kazna više od 15 godina.


- Moju baku Milicu Pejičić iz tešanjskog naselja Mekiš silovali su pred njenim mužem. Ona je posle razmene ubrzo umrla u Doboju poslednjeg dana 1993. godine - javio se “Večernjim novostima“ povratnik u FBiH Vjekoslav Lazić, nudeći se za svedoka u tim tragičnim događajima.

Krvavi tragovi

Dževad Galijašević (levo) i Vjekoslav Lazić

Dževad Galijašević, član Ekspertske grupe za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi, kaže da je pomalo iznenađen vestima da se Tužilaštvo BiH odvažilo da pokrene pitanje odgovornosti Mehmedovića, o čemu je on u više navrata iznosio precizne podatke.

 

- Imao sam mnogo problema prilikom raseljavanja Bočinje u vreme dok sam bio načelnik opštine Maglaj, ali još je teže bilo kada sam govorio o ulozi Mehmedovića u dovođenju mudžahedina iz islamskih zemalja tokom rata u BiH, i njegovom učešću u organizovanju kriminalnih i terorističkih bandi - rekao je za "Večernje novosti" Galijašević.


On navodi da je istu sudbinu doživela i Mara Avrak iz Tugovića, koju su muslimanski ekstremisti iz Tešnja, školski drugovi njenog sina Nenada, takođe brutalno silovali.


- Brojni su i slučajevi neljudskog iživljavanja nesretnika koji su imali sudbinu da padnu šaka Mehmedovićevim mučiteljima. Tako su Nedeljka Božanovića, iživljavajući se nad njim, terali da pase travu na gradskom stadionu FK TOŠK u Tešnju, da bi i on ubrzo nakon izlaska iz tešanjskog logora umro - tvrdi Lazić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 00:59
Boze sta su radili krvoloci!!
Četvrtak 27.10.2011. 08:17
Danas vidum da su muslimanski koljači vrlo aktivni, bar po broju minusa koje dodeljuju komentarima. Ili su to oni evroljubci koji nas svakodnevno ubedjuju da zaboravimo zločine nad Srbima. Sve dok imamo takve "srbe" zajebavaće nas ceo svet. Čak i ono malo prijatelja koje imamo i njih ćemo izgubiti.
Četvrtak 27.10.2011. 08:32
E баш сам се изненадио да је уопште пропуштена забрана овакве вести , јер то није у складу са европским смером ових усташа на власти !!! Ко да је први пут да балије кољу Србе само зато што су Срби , али је увек или заборављено или забрањено да се прича о тим геноцидним злочинима !!! Ко не памти , ствара услове да се то понови !!! Не треба мрзети икога , али треба бити свестан са ким се има посла !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online