Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
10:49
Srna A

"U duhu amaneta Alije Izetbegovića: Vehabije se šire, a oni proganjaju Srpsku"

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorio je da je, prema podacima kojE poseduje, u poslednje vreme vidljivo aktiviranje i misionarsko radikalno delovanjE islamista na teritoriji Republike Srpske.

www.mc,rs
Upozorava na širenje vehabijskih pokreta: Dževad Galijašević

- Kao paradžemat, Islamska zajednica u BiH je označila versku zajednicu u Kotorskom kod Doboja, a najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta i određena bezbednosna pretnja zabeležena je u rubnim opštinama Republike Srpske, u mestima: Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, te Dubrave i Orahova u opštini Gradiška - istakao je Galijašević u intervjuu Srni. 

Sve više vehabija u Srpskoj

On je naglasio da su vehabije locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska, kao i nadomak sela Drum, opština Vlasenica.
 
Prema njegovim rečima, većina ovih zajednica nalazi se u blizini magistralnih puteva. 
 
On je podsetio da su u izvještaju Stejt departmenta u julu prošle godine upućene ozbiljne kritike Udarnom timu za borbu protiv terorizma, bezbednosnim agencijama i pravosuđu na nivou BiH zbog gotovo nikakvih aktivnosti u borbi protiv terorizma, a pohvale su iznesene na račun poglavara Islamske zajednice Husejina Kavazovića zbog aktivnosti koje je vodio s ciljem ukidanja paralelnih džemata u BiH. 
 
Islamska zajednica je, kaže on, rešavala svoja hijerarhijska i imovinska pitanja, ali se nije duboko upuštala u verske različitosti u praktikovanju islama, a još manje se bavila bezbednosnim aspektom ovog problema, jer to i nije njen posao, već bezbednosnih službi na nivou BiH. 

100 bezbednosno rizičnih naselja

Ni u kom slučaju, kaže on, ne treba osporiti da su aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice bile korisne i da su dale novi doprinos u razotkrivanju postojanja i delovanja oko 100 naselja ili delova naselja koja su bezbednosno rizična. 

- Na osnovu informacija prikupljenih u toku sprovođenja instrukcije Rijaseta Islamske zajednice BiH, iz kojih bezbednosne agencije nisu shvatile da im je zadatak da reaguju, obavljen je razgovor sa 38 grupa paradžemata, i to 13 je obavilo zeničko muftijstvo, 12 sarajevsko, sedam tuzlansko, tri paradžemata bihaćko muftijstvo, dva mostarsko i jedan paradžemat travničko muftijstvo. Na području banjalučkog i goraždanskog muftijstva nije registrovana nijedna grupa - naglasio je Galijašević. 

On je u intervjuu Srni naveo da ovi paradžemati koriste 29 objekata, a nijedan od njih nije registrovan u Islamskoj zajednici u BiH.
 
Pozivajući se na podatke Islamske zajednice, Galijašević je naglasio da su od ukupnog broja grupa sa kojima su obavljeni razgovori, predstavnici njih 14 potpisali protokol i prihvatili uključenje u Islamsku zajednicu, a to su Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija - Kakanj, Osijek, Dragulj - Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići i Bočinja. 

Predstavnici 22 grupe nisu potpisali protokol i nastavili su sa nelegalnim delovanjem, a to su Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-feth, Briješće Brdo dva, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje jedan, selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići. 
 
- Uprkos ovim podacima, bezbednosne agencije u Sarajevu nisu uopšte reagovale, naprotiv samo su intenzivnije počele da progone, prate i prisluškuju lica koja govore ili pišu o teroroizmu i teroristima u BiH. Poznato je da su osim mene, prisluškivali i brojne druge analitičare, urednike i novinare uglednih medijskih kuća u Republici Srpskoj koji su se usudili da pišu o terorizmu kao najvećoj pretnji u BiH. Očigledno je da ih ne zanimaju otvorene pretnje koje su Islamska država i Al kaida javno upućivale i BiH i Republici Srpskoj, nego oni koji govore istinu - istakao je Galijašević. 

Institucionalna podrška teroristima

On je ocenio da je "ta nerazumna i antiustavna politika zadovoljavala svoje ambicije ispraznim istupima ministra bezbednosti u Savetu ministara Dragana Mektića, njegovom "aferaškom" pristupu bezbednosnom problemu u BiH i žestokom rušenju pravosudnih institucija, kao i institucija Republike Srpske". 
 
- Takvi istupi prvih ljudi bezbednosnih agencija u BiH su najveća podrška teroristima i terorističkim organizacijama i ona sigurno nije u interesu ni islama, ni Bošnjaka, a najmanje BiH i njenih građana, jer lica koja su izvori terorističke pretnje, pod okriljem sarajevskih vlasti, dobijala su i dan-danas dobijaju državljanstvo BiH - tvrdi Galijašević.
 
On je naveo da je u zadnje vreme vidljivo da se čini sve kako bi se izbrisali tragovi koje su teroristi ostavili za sobom u BiH.

- Mnoge organizacije povezane sa BiH već su uklonjene sa lista, veliki broj kancelarija i njihovih adresa više se ne pojavljuju na tim listama, čak i datumi kada su evidentirane uz biografije terorista koje su sadržavale i vreme provedeno u ratu u BiH i činjenicu o dobijenim državljanstvima i pasošima potpuno su izbrisani, iako se ta lica nalaze na spisku da su dobili državljanstva BiH - kaže Galijašević. 

Teroristi štićena lica u BiH

Galijašević je naveo da vest o hapšenju naoružane terorističke grupe u jugoistočnom turskom gradu Kilis, na granici sa Sirijom, u kojoj je državljanin BiH Begzad Spahić (37), pripadnik terorističke organizacije Islamska država, koja je obišla svet i uznemirila region, ponovo je aktuelizovala pitanje odnosa vlasti u Sarajevu prema teroristima. 
 
- Sa pasošem BiH, kao pripadnik Islamske države Begzad Bega Spahić, odnosno Abu Derda uhapšen je sa četvoricom terorista zbog sumnje da su planirali da izvedu samoubilački napad. Kao iskusan ratnik, Abu Derda je šetao preko granice BiH, išao u Siriju, ranjen se vraćao na lečenje u BiH i vrbovao druga lica, koja je vodio sa sobom u džihad, iako je za njim raspisana crvena Interpolova poternica. Na crvenoj poternici Abu Derda je tražen zbog krivičnog dela stavljanje u proizvodnju i promet narkotika, opojnih sredstava i droga, dok se nigde ne pominje terorizam - naveo je Galijašević.
 
On je dodao da je u BiH u ovom trenutku na snazi 96 crvenih poternica Interpola, a na njima se nalazi 18 lica povezanih sa terorizmom iako trećina njih ne nosi tu pravnu kvalifikaciju kao razlog potere.
 
- U duhu amaneta Alije Izetbegovića, tvorca Islamske deklaracije kao jedinstvenog programa organizovanja islamskog društva, teroristi su postali štićena lica, a njihova aktivnost obaveštajno prikrivana. Ali se zato sprovodi neviđena hajka koju, zajedno sa Mektićem, vodi političko Sarajevo protiv Republike Srpske, navodnog ruskog uticaja u BiH, Veterana Republike Srpske i Udruženja "Srbska čast", u pokušaju da se Republici Srpskoj podmetne postojanje navodnih paravojnih formacija - ocenio je Galijašević u intervjuu Srni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online