Četvrtak 27.10.2011.
00:47
Večernje novosti

Doboj: Muslimani klali redom

Foto: Arhiva
 

Posebno je apostrofirana umešanost u celi lanac zločina (koji su podrazumevali i odsecanje glava) nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima sadašnjeg poslanika u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, koji je u ratno vreme bio načelnik Stanice javne bezbednosti u Tešnju. Kako pišu beogradske “Večernje novosti“, objavljivanjem da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, neki svedoci ponudili su nove dokaze o zločinima, čije počinice zaobilazi zaslužena kazna više od 15 godina.


- Moju baku Milicu Pejičić iz tešanjskog naselja Mekiš silovali su pred njenim mužem. Ona je posle razmene ubrzo umrla u Doboju poslednjeg dana 1993. godine - javio se “Večernjim novostima“ povratnik u FBiH Vjekoslav Lazić, nudeći se za svedoka u tim tragičnim događajima.

Krvavi tragovi

Dževad Galijašević (levo) i Vjekoslav Lazić

Dževad Galijašević, član Ekspertske grupe za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi, kaže da je pomalo iznenađen vestima da se Tužilaštvo BiH odvažilo da pokrene pitanje odgovornosti Mehmedovića, o čemu je on u više navrata iznosio precizne podatke.

 

- Imao sam mnogo problema prilikom raseljavanja Bočinje u vreme dok sam bio načelnik opštine Maglaj, ali još je teže bilo kada sam govorio o ulozi Mehmedovića u dovođenju mudžahedina iz islamskih zemalja tokom rata u BiH, i njegovom učešću u organizovanju kriminalnih i terorističkih bandi - rekao je za "Večernje novosti" Galijašević.


On navodi da je istu sudbinu doživela i Mara Avrak iz Tugovića, koju su muslimanski ekstremisti iz Tešnja, školski drugovi njenog sina Nenada, takođe brutalno silovali.


- Brojni su i slučajevi neljudskog iživljavanja nesretnika koji su imali sudbinu da padnu šaka Mehmedovićevim mučiteljima. Tako su Nedeljka Božanovića, iživljavajući se nad njim, terali da pase travu na gradskom stadionu FK TOŠK u Tešnju, da bi i on ubrzo nakon izlaska iz tešanjskog logora umro - tvrdi Lazić.

2024 © - Vesti online