Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 15.08.2014.
09:07
Srna A

Al kaida u BiH ima 5000 radikalnih islamista

Al kaida u Federaciji BiH raspolaže sa više od pet hiljada radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih pretnji, dok je na ratište u Siriju otišlo 375 državljana BiH, tvrdi ekspert za terorizam Dževad Galijašević.

Pripadnici Al kaide u Bosni predstavljaju stalni izvor terorističkih pretnji
 


Galijašević je rekao Srni da Zeničko-dobojski kanton, odakle je brutalno proterano 50.000 Srba, predstavlja značajnu bazu radikalnih islamista, ali se kontrola nad njima vrši iz Tuzle gde je, kako je naveo, centar američkih službi, čiji je projekat vehabijski pokret u BiH.

O stepenu fanatizma i organizovanosti radikalnih islamista u BiH svedoči i učešće državljana BiH u ratu u Siriji i Iraku.

Galijašević kaže da 260 državljana BiH ratuje u Siriji unutar "Fronta al Nusra" pod komandom Al kaide i Šejha Muhameda Dževlanija, dok se pod komandom Ebu Bekira el Bagdadija i Islamske države 47 islamista, kojima upravlja Bajro Ikanović iz Hadžića.

"U Slobodnoj sirijskoj armiji, pod komandom Britanaca, ratuje 16 islamista iz BiH, 12 njih ratuje za Bašara el Asada, a direktno pod komandom Nato snaga u Iraku je 40 boraca iz BiH. Njihovim povratkom u BiH taj besmisleni rat preseliće se u naše gradove", upozorava Galijašević.

Prema njegovim rečima, vreme je da službe BiH učine bar jedan konkretan korak i ograniče njihovo delovanje, ali i sankcionišu sve bezbednosne pretnje koje predstavljaju.

"Sa jezom i gnušanjem gledamo slike odsecanja glava na sirijskom i iračkom ratištu, zaboravljajući da su takva lica među nama i da su pre 20 godina odsecane glave ljudima na teslićko-tešanjskom ratištu, a da zato niko nije suđen niti osuđen", napomenuo je Galijašević.

On je podsetio na pokušaj da ratni šef policije u Tešnju, današnji poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović, bude izveden pred sud zbog tih ratnih zločina, koji je završio otvorenim napadom na Agenciju za istrage i zaštitu i njenog direktora Gorana Zupca.

Galijašević kaže da lica, koja su opasna za bezbednost BiH i poznata bezbednosnim agencija, sada nesmetano osnivaju preduzeća i nevladine organizacije, a onda u njihovo ime kupuju kuće, zgrade, cela naselja da bi nastanili fanatizovanu armiju svojih sledbenika.

"Glavni krivac za ovakav odnos države prema terorizmu i terorističkoj prijetnji je Tužilaštvo BiH koje jedino ima pravo i obavezu da vodi istrage i podiže optužnice, bori se da pred sudskim instancama nosioci ovih ideologija i aktivnosti budu kažnjeni", rekao je Galiješvić.

Zbog inertnog odnosa prema takvim licima srpski narod u FbiH, prema riječima Galijaševića, trpi strašne političke, ekonomske i kulturne pritiske, pa je samo u Zavidovićima od povratka odustalo više od 15.000 Srba, a u Maglaju oko 9.000.

"Poznato je i nekoliko slučajeva prelaska Srba na islam, dva u Zavidovićima - Saša Žunić i Vinko Stojanović i dva u Sarajevu Dušan Mijatović i Marko Nikolić, te slučaj Anide Petković", naveo je Galijašević.

POVEZANE VESTI

Petak 15.08.2014. 09:44
Po ko zna koji put ali evo jos jednom NISU SVI ISLAMISTI TERORISTI ali SU SVI TERORISTI ISLAMISTI
Petak 15.08.2014. 09:53
Nazalost tih 5000 su rizik za covecanstvo tako da ih treba istrebiti. Ono sto vredi napomenuti je da je Amerika zacetnik Al Kaide i da se ista pojavljuje na svakoj teritoriji gde se Amerika umesa. Primeri su Bosna, tzv. Kosovo, Libija, Irak, Avganistan, Sirija, Somalija itd.
Petak 15.08.2014. 10:16
Kažu postoji istoriski točak pa se okrće,mislim da će nam trebati malo veće ostrvo za prevaspitanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online