Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.10.2011.
08:07
Dnevni avaz A

Titove vile okupljališta za narkomane i azili za pse

Od elitne vile na Gorici nadomak Bugojna, omiljenog odmarališta Josipa Broza Tita, danas su ostali samo zidovi, unutar kojih se okupljaju narkomani. Samo nekoliko metara dalje, u ostacima vile Branka Mikulića, bivšeg predsednika Saveznog izvršnog veća Jugoslavije, napravljena je neka vrsta divljeg azila za pse. Zanimljiva je sudbina ove dve luksuzne građevine koje su bile neka vrsta simbola moći Jugoslavije.

Titova rezidencija nekad
 

Krajem jula 1993. godine ekstremni deo HVO-a zapalio je obe vile, koje su pre toga bile pretvorene u komandni centar. Imovinskopravni odnosi ni danas nisu rešeni. Iako je bilo interesenata, posebno iz bogatih arapskih zemalja, Titovo odmaralište nije obnovljeno.

Priče o Titovim dolascima u Bugojno i danas se mogu čuti. Čak se "na crno" mogu kupiti pojedini predmeti koji su krasili vitrine predsednika Jugoslavije.

Titova rezidencija danas: Pripadnici HVO 1993. godine zapalili su vile koje su im sližile kao komandni centar

Vila Gorica napravljena je 1968, a tokom svog života Tito je tačno 17 puta dolazio u Bugojno, gde je, osim lova, obavljao i državničke poslove.

Stariji meštani i danas vole reći da mu je Bugojno bilo omiljeni grad. U njemu je proveo 165 dana, mnogo više nego na Brionima ili u Karađorđevu.

Profesor istorije iz Bugojna Mirsad Bušatlija, autor knjige "Povijest Bugojna", u kojoj je posebno poglavlje posvetio Titovoj vili, kaže da se dolasci predsednika Jugoslavije podudaraju s naglim razvojem ovog grada, koji uskoro nakon toga nalazi na četvrtom mestu po životnom standardu u bivšoj državi. Domaćin mu je bio Mikulić, veliki lokalpatriota, Bugojanac zaslužan za razvoj ovog grada.

Koliko su Bugojanci voleli Tita, govori anegdota koja se i danas prepričava. "Naš tadašnji načelnik Stjepan Domaćinović, želeći polaskati Titu, jednom prilikom mu je kazao: 'Druže Tito, ne brinite se, dok je nas Bugojanaca, bit će i medveda', priča nam Bušatlić, aludirajući na Titovu sklonost lovu.

On kaže da je Tita mnogo toga vezalo uz Bugojno. Između ostalog, i trofej mrkog medveda kojeg je ustrelio na Koprivnici, a s kojim je na sajmu u Marseju, u Francuskoj, 1977. godine osvojio titulu svetskog šampiona.


Vila Gorica je 1984. godine za vreme Titovog rođendana pretvorena u muzej pod nazivom "Tito u ovom kraju". U njemu su bili izloženi predmeti koje je koristio u svakodnevnom životu, kada je dolazio u Bugojno, a posebno lovački trofeji.

Mnogima i mrtav smeta: Maršal Tito

Titova vila na Koprivnici, koja se nalazi između Bugojna i Kupresa, nešto je starija od one na Gorici. Tokom rata takođe je devastirana i minirana. Stari Bugojanci vole reći da je ovo jedno od najlepših lovišta u Evropi.

Prvi su to shvatili Austrijanci, koji su ovde lovili još tokom Austro-Ugarske monarhije. Čak je četrdesetak bogatih Bečlija početkom prošlog veka imalo svoje vile na Koprivnici...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 09:42
Zasto ga draza ne oladi,onda,kada je imao priliku.promenio bi tok istorije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online