Četvrtak 13.10.2011.
08:07
Dnevni avaz

Titove vile okupljališta za narkomane i azili za pse

Titova rezidencija nekad
 

Krajem jula 1993. godine ekstremni deo HVO-a zapalio je obe vile, koje su pre toga bile pretvorene u komandni centar. Imovinskopravni odnosi ni danas nisu rešeni. Iako je bilo interesenata, posebno iz bogatih arapskih zemalja, Titovo odmaralište nije obnovljeno.

Priče o Titovim dolascima u Bugojno i danas se mogu čuti. Čak se "na crno" mogu kupiti pojedini predmeti koji su krasili vitrine predsednika Jugoslavije.

Titova rezidencija danas: Pripadnici HVO 1993. godine zapalili su vile koje su im sližile kao komandni centar

Vila Gorica napravljena je 1968, a tokom svog života Tito je tačno 17 puta dolazio u Bugojno, gde je, osim lova, obavljao i državničke poslove.

Stariji meštani i danas vole reći da mu je Bugojno bilo omiljeni grad. U njemu je proveo 165 dana, mnogo više nego na Brionima ili u Karađorđevu.

Profesor istorije iz Bugojna Mirsad Bušatlija, autor knjige "Povijest Bugojna", u kojoj je posebno poglavlje posvetio Titovoj vili, kaže da se dolasci predsednika Jugoslavije podudaraju s naglim razvojem ovog grada, koji uskoro nakon toga nalazi na četvrtom mestu po životnom standardu u bivšoj državi. Domaćin mu je bio Mikulić, veliki lokalpatriota, Bugojanac zaslužan za razvoj ovog grada.

Koliko su Bugojanci voleli Tita, govori anegdota koja se i danas prepričava. "Naš tadašnji načelnik Stjepan Domaćinović, želeći polaskati Titu, jednom prilikom mu je kazao: 'Druže Tito, ne brinite se, dok je nas Bugojanaca, bit će i medveda', priča nam Bušatlić, aludirajući na Titovu sklonost lovu.

On kaže da je Tita mnogo toga vezalo uz Bugojno. Između ostalog, i trofej mrkog medveda kojeg je ustrelio na Koprivnici, a s kojim je na sajmu u Marseju, u Francuskoj, 1977. godine osvojio titulu svetskog šampiona.


Vila Gorica je 1984. godine za vreme Titovog rođendana pretvorena u muzej pod nazivom "Tito u ovom kraju". U njemu su bili izloženi predmeti koje je koristio u svakodnevnom životu, kada je dolazio u Bugojno, a posebno lovački trofeji.

Mnogima i mrtav smeta: Maršal Tito

Titova vila na Koprivnici, koja se nalazi između Bugojna i Kupresa, nešto je starija od one na Gorici. Tokom rata takođe je devastirana i minirana. Stari Bugojanci vole reći da je ovo jedno od najlepših lovišta u Evropi.

Prvi su to shvatili Austrijanci, koji su ovde lovili još tokom Austro-Ugarske monarhije. Čak je četrdesetak bogatih Bečlija početkom prošlog veka imalo svoje vile na Koprivnici...

2024 © - Vesti online