Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.09.2011.
17:50
Z. Tmušić - Vesti A

Ljudsko lice rata u Bosni

Bošnjački zarobljenik i srpski lekar sreli su se posle 16 godina: Amir Omerspahić iz Han Pijeska zarobljen je 1995. i dospeo u logor Šljivovica. Ruku mu je već zahvatila gangrena, a život mu je spasao dr Aleksandar Moljević iz užičke bolnice

Sudbina ili šta već odredila je mladom Amiru Omerspahiću iz Han Pijeska da se te ratne 1995. nađe u srpskom zarobljeničkom logoru Šljivovica podno Zlatibora zajedno sa još nekoliko stotina Bošnjaka koje su srpski vojnici i policajci zarobili u pojasu Drine i Tare.

Amir je dospeo u logor sa teškom povredom ruke. Bila je zahvaćena gangrenom, a celokupno njegovo zdravstveno stanje bilo je veoma loše. Koliko sutradan, primljen je na Odeljenje ortopedije užičke bolnice gde ga je uspešno operisao dr Aleksandar Moljević, Višegrađanin na skoro tridesetogodišnjim stažom u užičkoj bolnici.

Punih 15 godina Amir se, kaže, premišljao kako, kada i gde da potraži čoveka koji mu je spasao i ruku i glavu. I nedavno u etno-kampu Stari Brod u kanjonu Donjeg drinskog jezera ispod Višegrada Amiru se iznenada ispunila želja.

Susret logoraša sva tri naroda BiH

Do nesvakidašnjeg susreta srpskog lekara i njegovog bošnjačkog pacijenta iz vremena rata došlo je tokom projekta "Izaberimo mir zajedno", odnosno projekta javnog govorenja bivših logoraša iz sva tri naroda BiH, koji je uz donatorsku pomoć nekoliko međunarodnih humanitaranih organizacija sprovelo srpsko udruženje logoraša Višegrad.

Politika i zločin

 

Srpski, hrvatski i bošnjački logoraši, koji su se okupili u Starom Brodu, dugo su razmenjivali svoja iskustva u zarobljeništvu. Iako su govorili o stravičnim patnjama kroz koje su prolazili, u njihovim rečima nije bilo mržnje. Oni su se razumeli, čini se bolje nego iko u Bosni.


- Politika i političari imaju jak uticaj na pravosuđe, zbog čega se usporava procesuiranje brojnih zločinaca koji su na slobodi - zajedno su rekli bivši logoraši, Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a potom i zajedno meračili pored Drine.

Nakon što je o svojim logoraškim danima u KPD Zenica govorio Hrvat Anđelko Kvesić iz Busovače, a nastavio Vinko Lale iz Bratunca o stradanjima Srba u zloglasnom sarajevskom zatvoru Silos, svoju ispovest započeo je i Amir Omerspahić ne sluteći da se tom trenutku među prisutnima nalazi i dr Moljević.

- Bio sam klinac. Uhvatio me rat. Obreo sam se u Žepi. Kad je pala Žepa, pobegao sam prema Tari i Drini. Ruku mi je već zahvatila gangrena i kad su nas uhvatili vojnici i poveli u Srbiju, strahovao sam da će biti još gore jer svašta su nam govorili o Srbima.

Međutim, već sutradan, bio sam na operacionom stolu u užičkoj bolnici. Ljubazno me je primio i operisao jedan lekar za koga znam da je rodom od Višegrada. Ako ima nešto što bi najrađe volio, to je da vidim tog lekara i čestitam mu na ljudskosti - priznao je vidno uzbuđeni Amir.

Koji tren kasnije Dragiša Andrić, predsednik višegradskih logoraša, doveo je i predstavio poznatog specijalistu-ortopeda dr Aleksandra Moljevića koji je, po sopstvenoj računici, samo tokom rata izvršio 723 operacije nad pacijentima sa povredama u ratu.

Prepoznavši pred sobom korpulentnog doktora, Amir je u prvi mah zanemeo, a potom je poleteo doktoru u zagrljaj i tamo ostao... - Dobri moj doktore, onda ste mi spasli ruku, sad mi spasavajte srce - molio je Amir i kao prvu pomoć prihvatio čašicu kruškovače.

Pozdrav u suzama: Aleksandar Moljević i Amir Omerspahić

Moljević je podsetio da je tih dana u užičkoj bolnici lečeno još nekoliko desetina Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe koji su dospeli u logor Šljivovica iz kojeg su kasnije zdravi i pravi otišli na razne strane sveta.


- Amir je tada bio mlad momčić. Zbog zapuštene rane na ruci dobio je gangrenu praćenu ukupnim lošim zdravstvenim stanjem. Ipak, uspeli smo da mu spasemo ruku, a kasnije i da ga potpuno izlečimo - rekao je Moljević.


- Joooj, doktore, koliko sam ja tebe želio videti, a sad ne znam šta bi ti još rekao, osim da si mi najdraži na svetu - širio je ruke Amir.
 

Svi su pacijenti isti

 

Obraćajući se logorašima dr Moljević je rekao da je tokom svoje profesionalne karijere izvršio 4.570 operativnih zahvata i da nikada ni u jednom trenutku nije odvajao ljude po veri i naciji.


- I pre i tokom i posle rata za mene su svi pacijenti bili isti. Oni su bili i ostaće samo ljudi kojima je potrebna moja pomoć - rekao je dr Moljević, koji se svojevremeno obreo i pred Haškim tribunalom u ulozi svedoka odbrane jednog od srpskih optuženika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2011. 11:41
О овоме ,сигурно муслимани из федерације неће писати у својим медијима нити ће снимати филмове!Лакше је измислити злочине и "спасиоце",него снимити истину која је једини прави пут ако неко жели помирење и престанак ратова на овом делу земљине кугле!Знам да је оваквих случајева било доста али преживели муслимани боје се јавно о томе причати због одмазде радикалних исламиста предвођених Церићем.С друге стране,тешко да се може наћи сличан пример!Бар ја нисам до сада чуо да се неки муслиман помогао или жртвовао да спаси Србина као што је Срђан Алексић у Требињу спасио муслимана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online