Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.09.2011.
15:24
Vestionline A

Hrvatska ne priznaje optužnice JNA i SFRJ

Hrvatska vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili ništavnim svi akti pravosudnih organa i vojnih sudova JNA i bivše Jugoslavije, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, reagujući na vest da su u Hrvatsku stigle optužnice za četvoricu hrvatskih ratnih rukovodilaca.

Jadranka Kosor: Dosta je uznemiravanja veterana
 

Ističući da se radi na predlogu zakona, Kosorova je pozvala ministarstvo pravde i državno tužilaštvo da u tom smislu predlože potrebne pravne korake.

"Treba reći da je dosta uznemiravanju koje trpe veterani, od Tihomira Purde pa do drugih", rekla je Kosorova, još jednom ponovivši da je "Hrvatska bila žrtva agresije, da je bila napadnuta i da su hrvatski branioci branili svoju zemlju, pa su morali oslobađati okupirane krajeve".

Ministar pravde Dražen Bošnjaković potvrdio je da su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa.

I Vladimir Šeks među optuženima

Potpredsednik Hrvatskog sabora i jedan pd čelnih ljudi HDZ-a Vladimir Šeks kaže da optužnice, rešenja i odluke vojnih tužilaštava i vojnih sudova bivše JNA ne priznaje, jer smatra da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić potvrdio je da je u Osijeku primio optužnicu Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koja ga s još 40 lica tereti za ratne zločine i genocid nad Srbima u Slavoniji.

"Radi se o prepisanoj grupnoj optužnici vojnog tužilaštva iz 1992. godine", rekao je Vekić.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da s radi o proceduri koju treba završiti, a na o udarcu Beograda regionalnoj politici.

"Uveren sam da ćemo u postupku koji smo već primenjivali oko Purde raščistiti situaciju", rekao je on.

Za razliku od Vekića i Šeksa protiv kojih nije bilo postupaka, Glavaš u BiH služi kaznu zatvora zbog ubistava srpskih civila po Osijeku 1991. godine, a Merčep čeka suđenje za likvidacije Srba po Zagrebu i zapadnoj Slavoniji, ali se ne tereti za zločine u Vukovaru i Gospiću.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.09.2011. 17:03
Šeks se uspaničio kao prdac u gaćama...Vidi se to po njegovoj alkoholičarskoj, kriminalnoj faci..Nadam se da će jednog dana završiti na vješalima.
Četvrtak 22.09.2011. 16:38
Даће Бог да једног дана и ми укинемо вас и вашу лажну државу.
Petak 23.09.2011. 21:07
Sta li ti priznajes kvacko jedna iskompleksirana. Sta mislis da si ti iznad svih. Gora si i od Tudjmana. Umesto da uradis nesto po ekonomiji ti sreces paznju na nacionalizam i svadjas narode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online