Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 14.09.2011.
16:07
Vestionline A

Srpska bi trebalo da tuži Saudijsku Arabiju

Republika Srpska bi trebalo da tuži Saudijsku Arabiju i zatraži nadoknadu štete zbog ratnih stradanja i razaranja, ocenili su sagovornici "Fokusa", ističući da je jedna od najbogatijih i najmoćnijih nevladinih organizacija Visoki saudijski komitet za pomoć BiH tokom devedesetih godina na ove prostore doveo nekoliko hiljada islamskih svetih ratnika na čijim je rukama krv srpskih civila i vojnika.

"Saudijska Arabija do guše je upetljana u Al Kaidinu mrežu zla, a njeni najbolji sinovi još su u leto 1992. godine stigli u BiH da ovdašnje muslimane nauče islamu", rekao je profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović.

Mudžahedini 90-ih godina u Zenici

On je podsetio da je upravo to, kao svoju misiju u BiH, definisao i osnivač odreda "El mudžahedin", Saudijac Mahmud Abu Abdul Aziz al Muntesiba, poznat kao Barbaros ili Riđobradi.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj smatra da RS ima uporište za tužbu u presudama Haškog tribunala, ali i u rezultatima istraga stranih službi, koje su nedvosmisleno utvrdile umešanost Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH u ratne zločine i međunarodni terorizam.

"Treba razmišljati u tom pravcu i videti kakve su šanse da se RS ili BiH nađu kao strana u procesu protiv Saudijske Arabije", istakao je Radulj.

On je napomenuo da je ratni i poratni bošnjački politički vrh bio jedinstven u nameri da Srbiju okrivi za navodnu agresiju i genocid, a da mudro ćuti o zločinima počinjenim pod zastavom džihada.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković naglasila je da postoji mnoštvo dokaza o ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima, za šta je odgovoran odred "El mudžahedin".

Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić smatra da Srpska treba da tuži ne samo Saudijsku Arabiju, već i druge države koje do danas nisu procesuirale svoje građane, za koje zna da su počinili stravične zločine u BiH.

Britanska osiguravajuća kuća "Lojd" tužila je Saudijsku Arabiju i potražuje odštetu za terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine i za džihad na Balkanu.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.09.2011. 16:17
Српска треба и мора да ангажује стручњаке различитих профила како би радили на истини и доказивању кривице, те на тај начин помогне жртвама који су страдали у дивљачким злочинима што направише ови примитивци, али не треба да се заобиђу ни домаће вехабије који нису ни мало заостајали у звјерствима над Србима.
Sreda 14.09.2011. 20:08
Braco Srbi i sestre Srpkinje, Nema potrebe da se tuzi neko Saudijska Arabija, ili bilo koja druga od islamskih zemalja, nego treba tuziti jedinog pravog krivca koji stoji cak i iza njih, i ko se njima sluzi iskljucivo u svrhu sopstvenog boljitka i uspjeha u svijetu!!! Koga interesuje, neka potrazi i procita: "Islam - mocno oruzje Vatikana" ili "Ispovijest bivseg Jezuite" jer tu mozete da nadjete masu interesantnih informacija!!!
Sreda 14.09.2011. 20:12
У Саудијској Арабији на власти су вехабије.Где су ови наши који величају њих као традиционалне вернике.Сада је вероватно још јасније зашто у свету влада толика нетрпељивост према исламистима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online