Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 12.09.2011.
20:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Crna Gora i SPC potpisuju sporazum?

Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva (SPC) počele su pregovore o potpisivanju sporazuma koji bi trebalo da uredi međusobne odnose i da bude sličan ugovoru (konkordatu) koji je ova država potpisala sa Vatikanom, javljaju podgorički mediji. Prota Velibor Džomić pravni savetnik Mtropolije crnogorsko-primorske, tvrdi pak da još nema konkretnih poteza crnogorskih vlasti.

Prota Velibor Džomić
 

- Premijer Igor Lukšić je posle potpisivanja sporazuma sa Vatikanom istu mogućnost najavio i sa drugim crkvama i verskim zajednicama u Crnoj Gori, ali do sada, kada je reč o kanonskoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni jedan konkretan korak nije učinjen u tom pravcu - izjavio je za "Vesti" prota Velibor.

U crnogorskoj vladi takođe nema zvanične potvrde da su pregovori sa SPC počeli, ali napominju da su otvoreni za definisanje odnosa i sa drugim verskim zajednicama kroz sporazume slične onom koji je potpisan sa Vatikanom.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da ugovor između Crne Gore i Vatikana smatra nezakonitim, pre svega zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i verskih zajednica. Mitropolija crnogorsko-primorska je tad poručila da nije protiv ugovornog rešavanja odnosa, ali se taj proces mora rešiti na ravnopravan način i u istom obimu prava, a ne samo sa jednom crkvom, kao i da potpisivanju sporazuma treba da prethodi usvajanje novog zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Iz Vlade u Crnoj Gori najavljen je novi zakon o verskim zajednicama, pošto je, prema Lukšićevim rečima, prevaziđen postojeći iz 1977. godine.

Podsećanja radi, sporazum sa Vatikanom, omogućio je da Rimokatolička crkva u Crnoj Gori stekne javnopravni subjektivitet, a time i, kako je navedeno u ugovoru, "pravo na restituciju dobara, osnivanje verskih i obrazovnih institucija i uvođenje veronauke u školama”, kao i odredbe koje se tiču "oslobađanja crkve od pojedinih obaveza koje terete ostala fizička i pravna lica", ali i one koje se odnose na državno finansiranje crkve. Konkordat sa Vatikanom, iako potpisan, još nije stupio na snagu, jer se čeka njegova ratifikacija u Skupštini Crne Gore, rečeno je "Vestima" u Barskoj nadbiskupiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 21:33
To je kukavicje jajce ne potpisivati nista sa siptogorcima kakav konkordat, to nek potpisuju sami medju sobom i neka brisu tim papiricima zadnjicu! Crna Goro to jest Zeta je Srpska zemlja a ovim pokondirenim tikvanima treba uterati pamet u glavu jednom motkom,duse valja lakse im je uterati odozdo!
Ponedeljak 12.09.2011. 21:58
Da li ce da promene i neke verske obicaje da ko grci rumuni pomere datum BOZICA na 25
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online