Ponedeljak 12.09.2011.
20:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Crna Gora i SPC potpisuju sporazum?

Prota Velibor Džomić
 

- Premijer Igor Lukšić je posle potpisivanja sporazuma sa Vatikanom istu mogućnost najavio i sa drugim crkvama i verskim zajednicama u Crnoj Gori, ali do sada, kada je reč o kanonskoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni jedan konkretan korak nije učinjen u tom pravcu - izjavio je za "Vesti" prota Velibor.

U crnogorskoj vladi takođe nema zvanične potvrde da su pregovori sa SPC počeli, ali napominju da su otvoreni za definisanje odnosa i sa drugim verskim zajednicama kroz sporazume slične onom koji je potpisan sa Vatikanom.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da ugovor između Crne Gore i Vatikana smatra nezakonitim, pre svega zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i verskih zajednica. Mitropolija crnogorsko-primorska je tad poručila da nije protiv ugovornog rešavanja odnosa, ali se taj proces mora rešiti na ravnopravan način i u istom obimu prava, a ne samo sa jednom crkvom, kao i da potpisivanju sporazuma treba da prethodi usvajanje novog zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Iz Vlade u Crnoj Gori najavljen je novi zakon o verskim zajednicama, pošto je, prema Lukšićevim rečima, prevaziđen postojeći iz 1977. godine.

Podsećanja radi, sporazum sa Vatikanom, omogućio je da Rimokatolička crkva u Crnoj Gori stekne javnopravni subjektivitet, a time i, kako je navedeno u ugovoru, "pravo na restituciju dobara, osnivanje verskih i obrazovnih institucija i uvođenje veronauke u školama”, kao i odredbe koje se tiču "oslobađanja crkve od pojedinih obaveza koje terete ostala fizička i pravna lica", ali i one koje se odnose na državno finansiranje crkve. Konkordat sa Vatikanom, iako potpisan, još nije stupio na snagu, jer se čeka njegova ratifikacija u Skupštini Crne Gore, rečeno je "Vestima" u Barskoj nadbiskupiji.

2024 © - Vesti online