Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.08.2011.
13:40
Srna A

Dodik: Lakše razbiti atom, nego predrasude

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se napadi na njega i ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića ne zasnivaju na činjenicama nego na predrasudama.

Dodik smatra da su napadi na nega i Jeremića neosnovani

"Ovo je potvrda da je Albert Ajnštajn bio u pravu kada je rekao da je lakše razbiti atom nego predrasude", prokomentarisao je Dodik za beogradsku "Politiku", reagujući na napade na njega i Jeremića zbog navodnog pokušaja da se preko Republike Srpske destabilizuje region.

Napad na Dodika i Jeremića usledio je nakon Jeremićevog pokušaja da preko predstavnika RS u zajedničkim organima BiH obezbedi podršku BiH u Savetu bezbednosti UN za osudu jednostrane odluke kosovskih vlasti da na sever Kosova i Metohije pošalje specijalnu policijsku jedinicu.

Dodik je ocenio očekivanom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da će BiH, pri odlučivanju u Savetu bezbednosti UN, voditi računa pre svega o vlastitim interesima, a ne o interesima Srbije, ili čak Kosova.

"Komšić ne želi sukob sa silama, koje su Srbiji otele Kosmet, jer one igraju značajnu ulogu i u BiH. One duvaju u jedra bošnjačkog političkog čamca, kojeg njegovi veslači - sarajevska politička elita - goni prema luci koju bih nazvao unitarna BiH. Komšić i njegovi istomišljenici ne žele da izgube podršku stranaca u ostvarivanju ovog cilja", smatra Dodik.

Izjavu potpredsednika Socijaldemokratske unije BiH Mire Lazovića da su "Dejtonski sporazum, Republika Srpska i njen odnos prema vlastitoj državi BiH ključni problemi regiona", Dodik je ocenio kao poziv na rušenje Dejtona i ukidanje RS.

"Svim legalnim sredstvima borimo se za očuvanje Dejtona i RS. I to je sarajevskim političarima prepreka da u miru ostvare svoj ratni cilj: da BiH bude država bošnjačkog naroda, u kojoj bi ostala dva naroda - Srbi i Hrvati - bili marginalizovani. Ja im poručujem da u tome neće uspeti", poručio je Dodik.

Reagujući na izjavu analitičara Peje Gašparevića, koji Jeremićevu konstataciju da poruka nemačkog kancelara Angele Merkel da na severu Kosova treba ukinuti paralelne institucije može da ima strateške posledice po Balkan, vidi kao "odjek nekadašnjeg viđenja Srbije kao žandara na Balkanu", Dodik je rekao da Gašparević robuje Kominterninoj matrici o Srbima kao ugnjetavačima ostalih jugoslovenskih naroda.

"Činjenice govore suprotno - Srbi su od Kosovske bitke do danas najveći stradalnici i gubitnici na Balkanskom poluostrvu. Imajući u vidu ukupnu političku situaciju, neophodno je da se svi srpski vodeći političari u regionu sastanu i da utvrde političke principe koje će svi provoditi", smatra Dodik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2011. 14:43
E moj Dodo,rekao je Ajnštajn i da svemir i ljuska glupost nema granica. Samo budala može da veruje čoveku koji je kuću napravio u Beogradu a "gine " za RS. Junak srpski, Petar I Karađorđević se sa puškom u ruci borio u bosansko hercegovačkom ustanku anonimno kao Mrkonjić, a imao je kuću i pare u Parizu. Dan danas stoji ulica kod Triumfalne kapije u Parizu sa imenom - Piere de la Serbie. Sklonite se više trule naplavine hohštaplerske i dajte Srbima ono za čega su ljudi ginuli - Ujedinjenje ili smrt.
Ponedeljak 29.08.2011. 14:04
Е,јест их и напао "неко"! Алијин потрчко кога се стиди његов народ,бирају га муслимани а он се изјашњава као босански Хрват!Не битан лик у политичком животу БиХ-а!
Ponedeljak 29.08.2011. 13:45
Kakav sastanak sa vodecim politickim liderima iz Srbije. Sastanak treba da se odrzi samo sa novom vlasti ukoliko ne ide stopama predhodne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online