Ponedeljak 29.08.2011.
13:40
Srna

Dodik: Lakše razbiti atom, nego predrasude

Dodik smatra da su napadi na nega i Jeremića neosnovani

"Ovo je potvrda da je Albert Ajnštajn bio u pravu kada je rekao da je lakše razbiti atom nego predrasude", prokomentarisao je Dodik za beogradsku "Politiku", reagujući na napade na njega i Jeremića zbog navodnog pokušaja da se preko Republike Srpske destabilizuje region.

Napad na Dodika i Jeremića usledio je nakon Jeremićevog pokušaja da preko predstavnika RS u zajedničkim organima BiH obezbedi podršku BiH u Savetu bezbednosti UN za osudu jednostrane odluke kosovskih vlasti da na sever Kosova i Metohije pošalje specijalnu policijsku jedinicu.

Dodik je ocenio očekivanom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da će BiH, pri odlučivanju u Savetu bezbednosti UN, voditi računa pre svega o vlastitim interesima, a ne o interesima Srbije, ili čak Kosova.

"Komšić ne želi sukob sa silama, koje su Srbiji otele Kosmet, jer one igraju značajnu ulogu i u BiH. One duvaju u jedra bošnjačkog političkog čamca, kojeg njegovi veslači - sarajevska politička elita - goni prema luci koju bih nazvao unitarna BiH. Komšić i njegovi istomišljenici ne žele da izgube podršku stranaca u ostvarivanju ovog cilja", smatra Dodik.

Izjavu potpredsednika Socijaldemokratske unije BiH Mire Lazovića da su "Dejtonski sporazum, Republika Srpska i njen odnos prema vlastitoj državi BiH ključni problemi regiona", Dodik je ocenio kao poziv na rušenje Dejtona i ukidanje RS.

"Svim legalnim sredstvima borimo se za očuvanje Dejtona i RS. I to je sarajevskim političarima prepreka da u miru ostvare svoj ratni cilj: da BiH bude država bošnjačkog naroda, u kojoj bi ostala dva naroda - Srbi i Hrvati - bili marginalizovani. Ja im poručujem da u tome neće uspeti", poručio je Dodik.

Reagujući na izjavu analitičara Peje Gašparevića, koji Jeremićevu konstataciju da poruka nemačkog kancelara Angele Merkel da na severu Kosova treba ukinuti paralelne institucije može da ima strateške posledice po Balkan, vidi kao "odjek nekadašnjeg viđenja Srbije kao žandara na Balkanu", Dodik je rekao da Gašparević robuje Kominterninoj matrici o Srbima kao ugnjetavačima ostalih jugoslovenskih naroda.

"Činjenice govore suprotno - Srbi su od Kosovske bitke do danas najveći stradalnici i gubitnici na Balkanskom poluostrvu. Imajući u vidu ukupnu političku situaciju, neophodno je da se svi srpski vodeći političari u regionu sastanu i da utvrde političke principe koje će svi provoditi", smatra Dodik.

2024 © - Vesti online