Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 18.08.2011.
18:43
Beta A

Muslimani u BiH tvrde da su diskriminisani

Netolerancija prema islamu i muslimanima u porastu je u BiH, a stvaranju takvog ambijenta doprinose nedogovorne izjave političkih zvaničnika, zaključuje se u Prvom izveštaju o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u BiH.

Izveštaj su u Sarajevu predstavili članovi Rijaseta Islamske zajednice BiH Ismail Smajlović i Ekrem Tucaković, a obuhvata vremenski period od 2004. do 2011. godine.

"Izveštajem su obuhvaćeni primeri koji pokazuju raznolike vrste diskriminacije i netolerancije koje dolaze od različitih osoba i društvenih grupa", naveli su Smajlović i Tucaković.

Islamska zajednica u BiHtvrdi da je islamofobija u porastu

Oni su istakli da postoji mnogo veći broj slučajeva nego što je prezentovano i da su u Izveštaj uvršteni najizraženiji.

U Rijasetu smatraju da će se uz pomoć izveštaja steći "celovitiji uvid u frekventnost i raznovrsnost diskriminacije i netolerancije".

Kako se zaključuje, "islamofobija, diskriminacija i netolerancija prema muslimanima i islamskim vrednostima, stvarnost su i ozbiljan problem društva u Bosni i Hercegovini".

"Stvaranju ambijenta netolerancije i predrasuda doprinose neodgovorne izjave nekih političkih predstavnika i državnih funkcionera. Propusti i slabosti unutar rada državnih organa su posebno značajan izvor kreiranja ambijenta netolerancije, širenja predrasuda, straha i sumnji prema muslimanima", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su i pojedini mediji postali "važan kanal javnog plasiranja sadržaja uvredljivog i netolerantnog karaktera".

"Muslimanke sa maramom suočene su sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja ili tokom obavljanja posla u javnom i privatnom sektoru", navodi se i dodaje da je i "pružanje verskog vaspitanja i obrazovanja u javnim ustanovama u više navrata bilo predmet oštrih rasprava pri čemu je korišćen uvredljiv jezik".

"Posebno izražen vid netolerancije i ispoljavanja mržnje u BiH jeste omalovažavanje i vređanje najviših verskih autoriteta i zvaničnih organa Islamske zajednice. Naročita meta takvih postupaka bio je reisu Islamske zajednice dr Mustafa Cerić na čijoj su javnoj kompromitaciji duži vremenski period radili pojedini mediji", navodi se u izveštaju.

Rijaset donosi i niz preporuka državnim organima i institucijama za zaštitu ljudskih prava u BiH, kako bi se smanjio stepen "islamofobije, diskriminacije i netolerancije prema muslimanima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2011. 19:12
Закључујем да они сами себе не воле.Муслимани су огромном већином заступљени у "Федерацији" и није ми јасно шта желе да кажу.Јадни они баш ми их је жао они мора да су некаква невинашца која сви мрзе,а они воле СВЕ.Хајде у знак солидарности да пређемо сви ми православни срби у ислам.
Četvrtak 18.08.2011. 19:38
Svugde u svetu gde nisu velika vecina i gde ne vlada serijatski zakon oni tvrde da su im prava ugrozena. Da li su oni ugrozavali prava Srba devedesetih? Kako se ponasaju vehabije i dzihad ratnici po mestima gde su vecina u Bosni? Problem je u tome sto oni uzivaju prevelika prava svugde
Četvrtak 18.08.2011. 19:52
Овакве изјаве после свега што се догодило и догађа у ФМиХ,су стварно чисти безобразлук!Све је то "масло" Церића који себи крчи пут да постане вођа свих муслимана у Европи,али не иде!"Представља" он БиХ као муслиманску државу чак и у Давосу, где се састају светски економисти,(он и економија!?) и лобира за себе јер БиХ још није видела никакве користи од тих његових путовања!?Зато и покушава са опробаним "рецептом",кукњавом али заборавља (као и много тога!) да није 92.г. и да лажи не пролазе као онда!Где се год појави,сваку његову изјаву прате скандали због осветничких позива и својатање целе БиХ као муслиманске!Када би његов "речник" користио Србин на некој функцији,"заглавио" би Хаг!Жалосно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online