Četvrtak 18.08.2011.
18:43
Beta

Muslimani u BiH tvrde da su diskriminisani

Izveštaj su u Sarajevu predstavili članovi Rijaseta Islamske zajednice BiH Ismail Smajlović i Ekrem Tucaković, a obuhvata vremenski period od 2004. do 2011. godine.

"Izveštajem su obuhvaćeni primeri koji pokazuju raznolike vrste diskriminacije i netolerancije koje dolaze od različitih osoba i društvenih grupa", naveli su Smajlović i Tucaković.

Islamska zajednica u BiHtvrdi da je islamofobija u porastu

Oni su istakli da postoji mnogo veći broj slučajeva nego što je prezentovano i da su u Izveštaj uvršteni najizraženiji.

U Rijasetu smatraju da će se uz pomoć izveštaja steći "celovitiji uvid u frekventnost i raznovrsnost diskriminacije i netolerancije".

Kako se zaključuje, "islamofobija, diskriminacija i netolerancija prema muslimanima i islamskim vrednostima, stvarnost su i ozbiljan problem društva u Bosni i Hercegovini".

"Stvaranju ambijenta netolerancije i predrasuda doprinose neodgovorne izjave nekih političkih predstavnika i državnih funkcionera. Propusti i slabosti unutar rada državnih organa su posebno značajan izvor kreiranja ambijenta netolerancije, širenja predrasuda, straha i sumnji prema muslimanima", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su i pojedini mediji postali "važan kanal javnog plasiranja sadržaja uvredljivog i netolerantnog karaktera".

"Muslimanke sa maramom suočene su sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja ili tokom obavljanja posla u javnom i privatnom sektoru", navodi se i dodaje da je i "pružanje verskog vaspitanja i obrazovanja u javnim ustanovama u više navrata bilo predmet oštrih rasprava pri čemu je korišćen uvredljiv jezik".

"Posebno izražen vid netolerancije i ispoljavanja mržnje u BiH jeste omalovažavanje i vređanje najviših verskih autoriteta i zvaničnih organa Islamske zajednice. Naročita meta takvih postupaka bio je reisu Islamske zajednice dr Mustafa Cerić na čijoj su javnoj kompromitaciji duži vremenski period radili pojedini mediji", navodi se u izveštaju.

Rijaset donosi i niz preporuka državnim organima i institucijama za zaštitu ljudskih prava u BiH, kako bi se smanjio stepen "islamofobije, diskriminacije i netolerancije prema muslimanima".

2024 © - Vesti online