Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 28.06.2011.
23:11
Sarajevo-x.com A

Cveće i sveće na grobu Gavrila Principa

Na grobu Gavrila Principa i ostalih atentatora "Mlade Bosne" i na ovu godišnjicu Sarajevskog atentata, koji se dogodio na Vidovdan 28. juna 1914. godine, i u kojem je ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, položeno je cveće i zapaljene su sveće.

Vidovdanski heroji, kako stoji na nadgrobnoj ploči, sahranjeni su u pravoslavnoj kapeli na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo" u naselju Ciglane u Sarajevu.

Uz Principa u kapeli su sahranjeni i drugi članovi organizacije "Mlada Bosna", koji su učestvovali u atentatu: Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež, kao i Danilo Ilić, Veljko Čubrilović i Mihajlo Miško Jovanović. Tu je sahranjen i Bogdan Žerajić, koji je 1910. pokušao da ubije generala Marijana Varešanina, tadašnjeg upravitelja BiH, a uz njega i članovi "Mlade Bosne" Jakov Milović, Marko Perin, te Neđo i Mitar Kerović.

Na povorku s prestolonaslednikom 28. juna, kod mosta Ćumurija prvi je bombu bacio Nedeljko Čabrinović, ali je ona pala s automobila pred sledeći automobil u koloni. Čabrinović je popio cijanid i skočio u Miljacku, ali je količina bila nedovoljna da ga ubije, pa su ga uhvatili.

Šef kolone zapovedio je da se krene nazad i neobičnim spletom okolnosti ponovno su došli pred raspoređenog Principa, koji se, prema nekim verzijama, kolebao i prilikom prvog prolaska nije pucao, da bi drugi put izvukao pištolj i pucao najpre u Franca Ferdinanda, a drugim metkom, kojeg je navodno namenio Oskaru Poćoreku, pogodio Francovu trudnu suprugu Sofiju.

Iako je Ferdinand bio pogođen u vratnu žilu, priča se kako su njegove zadnje riječi bile: "Sofija, draga moja! Sofija, draga moja! Nemoj umrijeti! Preživi zbog naše dece!" Oboje su bili živi kada su ih dovezli u Konak, ali su brzo podlegli usljed krvarenja.

Princip i Čabrinović nakon hapšenja su brzo odali ostale zaverenike, među njima i Mehmeda Mehmedbašića. Svi su osuđeni za ubistvo i izdaju, a kako su Princip i Čabrinović bili maloletni, nisu ih mogli osuditi na smrt, već su dobili po 20 godina robije u zatvoru tvrđave Terezin. Čabrinović je umro 1916. godine, a Princip je od tuberkuloze umro 1918. godine. U grobnicu u Sarajevu, gde i danas leži, prebačen je 1921. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.06.2011. 01:26
Nek se smatra kod neprijatelja kakav hoce, on je veliki heroj u Srpskoj istoriji. I zato vecna mu slava i veliko hvala. Nazalost danas takvih malo ima ili mozda nema.
Sreda 29.06.2011. 04:07
Kao za vreme balkanskih, tako je i u vreme Prvog svetskog rata Nikola Pašić bio na čelu Vlade Kraljevine Srbije. A pre izbijanja Prvog svetskog rata pokušao je da napravi kompromis sa Austrougarskom, predlažući Beču da sklope trgovinski ugovor u kome će Srbija dobiti tretman najpovlašćenije nacije, slobodnu luku negde na Jadranu i opšte dogovorene tranzitne carine: "Kad bi se to obezbedilo mogli bismo postati uzajamno korisni susedi...", predlagao je Pašić, dodajući da je on čovek mira, ali da ga Austrougarska gura na put rata, jer želi da ima presudnu reč u balkanskim poslovima.
Utorak 28.06.2011. 23:27
Svako cartsvo se urusava iznutra, kao sta vidimo danas. Mi opet da pomognemo inznutra radi Srbije, a veliki izvana da malo poguraju unutarnje nezadovoljstvo i promene doticnih. Politika ...Пра­ву уз­бу­на у Бер­ли­ну ство­ри­ла је ин­фор­ма­ци­ја да, без зна­ња и до­зво­ле Бун­де­ста­га, не­мач­ка вој­ска од ми­ну­лог ви­кен­да снаб­де­ва оруж­јем, му­ни­ци­јом и ре­зер­вним де­ло­ви­ма НА­ТО за по­тре­бе вој­них опе­ра­ци­ја у Ли­би­ји. Тај­ни до­го­вор по­стиг­нут је из­ме­ђу (не­и­ме­но­ва­них) аме­рич­ких и бри­тан­ских зва­нич­ни­ка у вој­ној али­јан­си, с јед­не стра­не, и не­мач­ког ми­ни­стра од­бра­не То­ма­са де Ме­зјеа. Тај­ни са­ста­нак одр­жан је у се­ди­шту НА­ТО-а у Бри­се­лу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online