Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 26.06.2011.
20:03
Srna A

Pusić: Hrvatska nije naslednica NDH

Izaslanik predsednika Hrvatske Vesna Pusić poručila je da današnja Hrvatska nije naslednica Nezavisne Države Hrvatske, već da se zasniva na antifašizmu, otporu ustašluku i svim vrstama kvazi-nacizma i saradnje sa fašističkim režimima.

Vesna Pusić i Boris Tadić u Jadovnu

"Hrvatska se temelji na borbi onih boraca koji su ovde danas sa nama i to su naši koreni", istakla je Pusićeva danas u obraćanju kod Šaranove jame u Jadovnu, gde je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obeležavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja.

Pusićeva je podsetila da Jadovno i nije bio logor, već stratište desetina hiljada ljudi sa kojeg se niko nije vratio, a najviše Srba, Jevreja i Hrvata. Ona je navela da je bestijalnost zločina u Jadovnu podstakla tada narod Like na ustanak protiv fašizma, kao i italijanski fašistički režim da reokupira ovo područje.

"Ovde smo da bi odali počast ubijenim žrtvama, a da su nas oni u stanju danas videti mislim da bi prepoznali da smo kenuli drugim, novim putevima. I mi smo imali svoje ratove i ratna stradanja", rekla je Pusićeva i poručila da je Hrvatska danas na putu trajnog mira i da sa susednim zemljama radi na uzajamnoj odgovornosti i poštovanju.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je Jadovno najstrašniji logor smrti za vreme NDH i ustaškog režima.

"Ovde smo da se prisetimo žrtava ubijanja i zatvaranja, koja su bila sredstva tog režima u njegovoj politici genocida prema Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima Hrvatima", istakao je Pupovac.

On je izrazio zahvalnost Vladi Hrvatske na obnovi spomenika u Jadovnu, koji je srušen pre 20 godina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Milorad Pupovac otkrio je obnovljeni spomenik žrtvama u Jadovnu

"Spomenik je srušen u vreme kada se mislilo da se zatiranjem znamenja može zatirati i sećanje i izbeći odgovornost sećanja", naglasio je Pupovac i dodao da je obnova ovog spomenika važna za suočavanje sa politikom onoga tipa države u kojoj verovanje u zajedničko društvo i život nije bilo moguće.

Parastos u Jadovnu danas je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, a kadiš (jevrejsku molitvu za mrtve) glavni rabin Hrvatske Lucijano Moše Prelević. Posle parastosa kod Šaranove jame otkriven je obnovljeni spomenik, koji je porušen tokom proteklog rata u Hrvatskoj.

Parastosu su prisustvovali i vence na obnovljeni spomenik položili predsednik Srbije Boris Tadić, u ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika šef kabineta Draško Milinović, izaslanici predsednika i premijera Hrvatske Vesna Pusić i Jasen Mesić, predsednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac, predsednik Jervrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić i predsednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.06.2011. 20:10
Pa nije ni danasnja Nemacka, ali placaju greske iz istorije. Pre su je pljuvali, a kad je zagustilo onda je stavili da bude glavnokaomandujuci za pristup EU. Nista od toga Pusicko, vi ste naslednica hrvatske drzave, koje je bila drzava , a ne protektorat u 2 sv ratu.Dakle odstetu ce te da platite. A ove price o antifasizmu ... bolje ne komentarisati, previse bi bilo toga.
Nedelja 26.06.2011. 22:55
Hrvatska je nasljednica ideje Svete Stolice koja je imala plan da pretvori Balkan pod svoju jurezdikciju i podčini je svojom vjerskoj dominciji i papskom primatom. Sve ostale teorije su floskule i priče za naivne. Pusićka je Srpkinja koja izigrava demokratu u Hrvatskoj kao i u Srbiji obilježeni Francetić.
Nedelja 26.06.2011. 21:38
Ako je ova Pusićka rekla stav Predsednikovog kabineta, onda nam se crno piše. Nije rekla da je bio zločin genocida gde su muškarce bacali u jame, a žene i decu oterali na Pag da umru od gladi, žeđi i batina. Da su čupali Srbe iz korena i ubijali im potomstvo, tačno prema definiciji genocida. Nego, njima krivo što su zbog bestijalnog zločina Talijani požurili sa uvođenjem svoje vlasti, i ono najgore, Srbi otišli u četnike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online