Nedelja 26.06.2011.
20:03
Srna

Pusić: Hrvatska nije naslednica NDH

Vesna Pusić i Boris Tadić u Jadovnu

"Hrvatska se temelji na borbi onih boraca koji su ovde danas sa nama i to su naši koreni", istakla je Pusićeva danas u obraćanju kod Šaranove jame u Jadovnu, gde je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obeležavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja.

Pusićeva je podsetila da Jadovno i nije bio logor, već stratište desetina hiljada ljudi sa kojeg se niko nije vratio, a najviše Srba, Jevreja i Hrvata. Ona je navela da je bestijalnost zločina u Jadovnu podstakla tada narod Like na ustanak protiv fašizma, kao i italijanski fašistički režim da reokupira ovo područje.

"Ovde smo da bi odali počast ubijenim žrtvama, a da su nas oni u stanju danas videti mislim da bi prepoznali da smo kenuli drugim, novim putevima. I mi smo imali svoje ratove i ratna stradanja", rekla je Pusićeva i poručila da je Hrvatska danas na putu trajnog mira i da sa susednim zemljama radi na uzajamnoj odgovornosti i poštovanju.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je Jadovno najstrašniji logor smrti za vreme NDH i ustaškog režima.

"Ovde smo da se prisetimo žrtava ubijanja i zatvaranja, koja su bila sredstva tog režima u njegovoj politici genocida prema Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima Hrvatima", istakao je Pupovac.

On je izrazio zahvalnost Vladi Hrvatske na obnovi spomenika u Jadovnu, koji je srušen pre 20 godina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Milorad Pupovac otkrio je obnovljeni spomenik žrtvama u Jadovnu

"Spomenik je srušen u vreme kada se mislilo da se zatiranjem znamenja može zatirati i sećanje i izbeći odgovornost sećanja", naglasio je Pupovac i dodao da je obnova ovog spomenika važna za suočavanje sa politikom onoga tipa države u kojoj verovanje u zajedničko društvo i život nije bilo moguće.

Parastos u Jadovnu danas je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, a kadiš (jevrejsku molitvu za mrtve) glavni rabin Hrvatske Lucijano Moše Prelević. Posle parastosa kod Šaranove jame otkriven je obnovljeni spomenik, koji je porušen tokom proteklog rata u Hrvatskoj.

Parastosu su prisustvovali i vence na obnovljeni spomenik položili predsednik Srbije Boris Tadić, u ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika šef kabineta Draško Milinović, izaslanici predsednika i premijera Hrvatske Vesna Pusić i Jasen Mesić, predsednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac, predsednik Jervrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić i predsednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

2024 © - Vesti online