Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.12.2016.
09:29
alo.rs A

Hrvati tajno iskopavaju kosti srpske dece!

Komisija vlade Hrvatske, zadužena za istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, već nekoliko dana prekopava Šaranovu jamu na Velebitu. U tu jamu su ustaše u vreme zločinačke NDH bacale pobijene Srbe, a najviše decu i žene. Niko od predstavnika porodica žrtava nije obavešten da se kosti njihovih najmilijih ponovo premeću!

wikipedia.org/Bastasic
Žene i deca glavne žrtve ustaškog terora: Šaranova jama na Velebitu

O iskopavanju nije obaveštena ni Crkva, odnosno vladika gornjokarlovački Gerasim, koji je nadležan za to područje.

- Prekopavanje traje već treći dan, a u hrvatskim medijima nema ni glasa o tome. Ni naša crkva nije obaveštena. Sve to skupa nas veoma vređa. Jama je već nekoliko puta istraživana, a izveštaji o pronađenim ostacima bili su različiti, što ostavlja prostor za manipulaciju - rekao je predsednik Udruženja "Jadovno" Dušan Bastašić.

Vladika gornjokarlovački Gerasim revoltiran je time što ga niko nije obavestio o prekopavanju jame. On navodi da će tražiti da kosti žrtava nakon iskopavanja budu predate Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Kosti žrtava su naše i mi ćemo uputiti zahtev da nam se nakon iskopavanja one predaju, da ih mi pohranimo u naše hramove, kako dolikuje zemnim ostacima svetih mučenika - rekao je vladika Gerasim.

On je dodao da poneku informaciju o prekopavanju jama na Velebitu sazna "sa strane, od drugih ljudi".

- Zabrinjava nas to da nismo obavešteni o tim aktivnostima i što se to radi potajno, što svakako ostavlja prostora za manipulisanje i prekrajanje istine - naglasio je vladika Gerasim.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je protestovao zbog načina na koji je Komisija vlade Hrvatske pristupila vađenju kostiju iz jame.

- Kada se sve činjenice uzmu u obzir, ostaje zaključak da se radi na ovakav način jer se želi drastično umanjiti broj srpskih žrtava i minimizirati i relativizovati zločin genocida u NDH. Za utvrđivanje prave istine neophodno je da se između Srbije i Hrvatske postigne dogovor da se u proces vađenja posmrtnih ostataka uključe i porodice žrtava, predstavnici SPC i timovi stručnjaka iz Srbije (speleolozi, forenzičari, patolozi etnolozi), s ciljem da se izbegne manipulacija brojem žrtava - navodi Linta.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac za "Alo!" kaže da samo vađenje kostiju žrtava treba pozdraviti.

- Zaista je neuobičajno iskopavati jame na takav način, bez pozivanja predstavnika žrtava, kada se već zna ko su žrtve. Ljudski je da se sve jame ekshumiraju i predaju porodicama. Ima naznaka da bi u Velebijskim jamama i u ovoj Šranovoj moglo biti žrtava i iz 90-ih i mi ih tražimo. Želim da se nadam da će sve što se izvadi biti dostupno javnosti i struci i da neće niko manipulisati time jer bi to bilo strašno - navodi on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online