Ponedeljak 05.12.2016.
09:29
alo.rs

Hrvati tajno iskopavaju kosti srpske dece!

wikipedia.org/Bastasic
Žene i deca glavne žrtve ustaškog terora: Šaranova jama na Velebitu

O iskopavanju nije obaveštena ni Crkva, odnosno vladika gornjokarlovački Gerasim, koji je nadležan za to područje.

- Prekopavanje traje već treći dan, a u hrvatskim medijima nema ni glasa o tome. Ni naša crkva nije obaveštena. Sve to skupa nas veoma vređa. Jama je već nekoliko puta istraživana, a izveštaji o pronađenim ostacima bili su različiti, što ostavlja prostor za manipulaciju - rekao je predsednik Udruženja "Jadovno" Dušan Bastašić.

Vladika gornjokarlovački Gerasim revoltiran je time što ga niko nije obavestio o prekopavanju jame. On navodi da će tražiti da kosti žrtava nakon iskopavanja budu predate Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Kosti žrtava su naše i mi ćemo uputiti zahtev da nam se nakon iskopavanja one predaju, da ih mi pohranimo u naše hramove, kako dolikuje zemnim ostacima svetih mučenika - rekao je vladika Gerasim.

On je dodao da poneku informaciju o prekopavanju jama na Velebitu sazna "sa strane, od drugih ljudi".

- Zabrinjava nas to da nismo obavešteni o tim aktivnostima i što se to radi potajno, što svakako ostavlja prostora za manipulisanje i prekrajanje istine - naglasio je vladika Gerasim.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je protestovao zbog načina na koji je Komisija vlade Hrvatske pristupila vađenju kostiju iz jame.

- Kada se sve činjenice uzmu u obzir, ostaje zaključak da se radi na ovakav način jer se želi drastično umanjiti broj srpskih žrtava i minimizirati i relativizovati zločin genocida u NDH. Za utvrđivanje prave istine neophodno je da se između Srbije i Hrvatske postigne dogovor da se u proces vađenja posmrtnih ostataka uključe i porodice žrtava, predstavnici SPC i timovi stručnjaka iz Srbije (speleolozi, forenzičari, patolozi etnolozi), s ciljem da se izbegne manipulacija brojem žrtava - navodi Linta.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac za "Alo!" kaže da samo vađenje kostiju žrtava treba pozdraviti.

- Zaista je neuobičajno iskopavati jame na takav način, bez pozivanja predstavnika žrtava, kada se već zna ko su žrtve. Ljudski je da se sve jame ekshumiraju i predaju porodicama. Ima naznaka da bi u Velebijskim jamama i u ovoj Šranovoj moglo biti žrtava i iz 90-ih i mi ih tražimo. Želim da se nadam da će sve što se izvadi biti dostupno javnosti i struci i da neće niko manipulisati time jer bi to bilo strašno - navodi on.

2024 © - Vesti online