Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.04.2016.
22:09
Vestionline A

Evo kako su hrvatski mediji videli godišnjicu NDH

Danas se obeležava 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske. Ovoj godišnjici veliku pažnju su posvetili mediji, kako u Srbiji, tako i regionu. A evo šta su pisali hrvatski mediji.

Printscreen
Jedan od tekstova na hrvatskim portalima

"Jutarnji lsit" je značajno mesto o izveštavanju sa obeležavanja godišnjice NDH posvetio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj izjavi da "Jasenovac ne smemo zaboraviti, ali ne smemo sanjati osvetu. S hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose“.

Ovaj portal, takođe prenosi i reči Kolinde Grabar Kitarović da bi trebalo da prestanemo sa politizovanjem Jasenovca, ali i teks koji nosi naslov "Tajne Jasenovca: Nije bilo plinskih komora pa su žrtve ubijane na najprimitivniji način - klanjem, umlaćivanjem, izgladnjivanjem i radom".

Portal večernji.hr izveštavao je o pretestu u centru Zagreba, koji je organizovala Inicijativa "Kulturnjaci 2016.", a na kom su okupljeni kulturni radnici crnom ciradom prekrili skulpturu "prizemljeno sunce" Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, kao simbolični gest osude "pomračenja svesti i savesti" hrvatskog društva.

Večernji prenosi i izjavu predsednika HSLS-a i člana Domoljubne koalicije Darinka Kosora, koji je rekao da je "HDH je bila zločinački režim i tačka".

"Na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa za zločinačkim i marionetskim režimom NDH", navodi Kosor.

Njegove reči prenosi i portal 24sata.hr, navodeći da "Hrvatska nema ništa sa zločinačkim režimom NDH".

"Index" je preneo izjavu Draga Prgometa, bivšeg zamenika predsednik HDZ-a, koji smatra da hrvatska vlada mora jasno i glasno da kaže da je NDH fašistička tvorevina, te da nema mesta nikakvoj reviziji.

Osim toga, ovaj portal se osvrnuo i na proslavu u Splitu, pa je tu i tekst sa naslovom "HOS u Splitu proslavio godišnjicu: Pozdrav Za dom spremni čist je kao suza, zaštitite ga zakonom".

Takođe, Indeks je preneo i opširan tekst koji nosi naslov "75 godina NDH - 75 godina Pavelićeve izdaje“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2016. 23:56
Svim nevinim zrtvama kao i mojim ujacima, koji su imali samo 19 i 20 godina , samo zato sto su bili pravoslavci, srbi iz Bosne, odvedeni iz svoje kuce i ub*ij*ni u Jasenovcu. Slava svima i neka pocivaju u Bozijem miru. A vama hrvatima Bog ce dati sto zasluzujete. Posle Sunca uvjek dodje kisa.
Nedelja 10.04.2016. 23:40
Hrvatska je i pored svega ovoga primljena u EU, jel ima jos nesto nejasno u izboru "clanica"???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online