Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Nedelja 05.06.2011.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Za Srebrenicu odgovorne paravojske

General Ratko Mladić je tokom svih 16 godina, koliko se skrivao od potere Haškog tribunala, u svom novčaniku čuvao 12 vlasi kose svoje mrtve kćerke Ane, a kada je uhapšen prvo što je uradio bilo je da zavetuje svog sina Darka da se te vlasi čuvaju sve dok traje loza Mladića!

Mladić prvi put pred sudijama Tribunala
 

Ovo je samo jedan od interesantnih detalja koje je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske otkrio na saslušanju istražnom sudiji u Beogradu, a za vikend su obelodanili pojedini beogradski mediji bliski vlastima u Srbiji.


Krajnje nepovezan, na trenutke tragikomičan, dijalog između Mladića i sudije pokazuje da je general očigledno teško bolestan. Ipak, delovi razgovora pokazuju da je svestan da je u Hagu optužen za ratne zločine, međutim on je izrazio želju da mu se suđenje održi u Srbiji.
 

- Ne priznajem haški Tribunal i neka oni sude sebi. Želeo bih da mi se sudi ovde, pred našim sudovima, i da dolaze ovi iz Haga koji god hoće. Volio bih da mi sudi ovaj što sudi Šešelju, ali ne i oni što sede levo i desno od njega - kazao je Mladić, mešajući ko je od sudija iz koje države, ali pokazujući ne samo da je verno pratio suđenja Vojislava Šešelja već i da ima simpatije prema predsedavajućem Sudskog veća Žan-Klod Antonetiju.
 

Mladićevo saslušanje pred istražnim sudijom faktički nije otišlo dalje od pokušaja uzimanja osnovnih biografskih podataka, jer je general često gubio tok misli, pa je odgovarao i na pitanja koja niko nije postavio. Najzanimljivije je ono vezano za najozbiljniju tačku optužnice za koju je optužen.

GREŠKA: Tom Karemans (u sredini) sa Ratkom Mladićem

- U Srebrenici nisam počinio nikakav zločin, već su za to odgovorne razne paravojske i parapolicije. Srebrenica nije moje delo. Ja sam muslimanima koje sam zatekao tamo predložio da nastave da žive u Republici Srpskoj, ali oni nisu hteli, već su hteli da idu u Federaciju. Dao sam im pošteno da idu autobusima kao ljudi, a ne sa taljigama i traktorima kao Krajišnici - kazao je Mladić i dodao da će mu ključni svedoci da nije počinio zločin u Srebrenici biti pripadnici holandskog bataljona iz tadašnjeg Unprofora.
 

- Tražiću da svi oni budu svedoci, masi njih ne znam imena, jer su bili prisutni šta sam ja radio u Srebrenici, sve je snimala i kamera - kazao je Mladić, ali na ovu temu više nije ništa rekao već mu je misao odlutala na period kada je igrao ping-pong.


Mladićev advokat Miloš Šaljić kaže da nije video ove transkripte, ali ako su autentični onda mogu poslužiti kao valjan dokaz da je njegov klijent jako teško bolestan čovek.

- Iskaz koji je Mladić dao istražnom sudiji nema nikakvu vrednost i verovatno je odmah arhiviran kao dokaz da je sud radio svoj posao. Međutim, postavlja se pitanje na koji način je dospeo u javnost. Očigledno, kao i neke fotografije Mladića, koje su stražari pravili a zatim prodavali strancima. Uvek ima nekoga ko želi da zaradi na tuđoj nesreći - naglašava Šaljić.

Psiholog Žarko Trebješanin je, analizirajući prvo pojavljivanje Mladića u Haškom tribunalu, ocenio da je reč o čoveku kome su "godine skrivanja ostavile traga".

- Osim što je vidno mršaviji i otežano govori, Mladić tek podseća na ratnog generala sa snimaka koje smo godinama gledali. Verujem da je u sudnici pokušao da sačuva dostojanstvo. To se vidi u tome kad kaže: "Ja sam general Ratko Mladić" i što je povređen time što ga pridržavaju i vode pod ruku, već želi da hoda sam. Ali, takođe se vidi i da sa teškoćama prati ovo suđenje - smatra Trebješanin.

Suđenje tek dogodine?

Tomislav Višnjić, jedan od advokata koji su u Hagu branili generale Krstića, Ojdanića i Lukića, ocenjuje da suđenje Mladiću najverovatnije neće početi u narednih godinu dana.


- Sve će zavisiti od spremnosti tužilaštva, koje u slučaju Karadžić još nije dalo kompletan materijal odbrani. U više predmeta oni pokušavaju da provuku optužnice za genocid pre Srebrenice. Sudeći prema ranijem stavu suda, nisam siguran da je to pravi put ka efikasnom suđenju - kazao je Višnjić.


Zna ko ga je izdao?!

Miloš Šaljić kaže da mu je Mladić u pritvoru rekao da zna ko ga je izdao, ali da nije hteo da mu saopšti ime te osobe, niti bliže informacije o njoj.


- Rekao je da će to ime možda saopštiti u Hagu, ali i ovu izjavu treba uzeti sa rezervom - kaže Šaljić i dodaje da nisu tačne informacije da je Mladić u trenutku hapšenja imao na desetine hiljada evra.

- Imao je u novčaniku 800 dolara.


General Kouzi: Mladić nije planirao genocid

Penzionisani holandski general Hans Kouzi izjavio je da "nije sigurno" da će nekadašnji komandant VRS-a, general Ratko Mladić biti osuđen za genocid, jer on nije "unapred planirao da pobije muslimane u Srebrenici 1995. godine". Kouzi, koji je 1995. godine bio glavnokomandujući holandske armije, smatra da je bila greška što je Tom Karemans bio komandanta holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici".


"U vreme kada je poslat u Srebrenicu, Karemans je imao privatnih problema, u toku je bio razvod njegovog braka. Da sam to tada znao nikada ga ne bih poslao. Razvod oduzima puno energije, koja je njemu tada bila potrebna za druge stvari", rekao je Kouzi za holandske medije.

 

Rodila me majka, ako joj je verovati


Sudija: Evo, sedite, dobili ste stolicu.
Mladić: Je li ozvučena?
Sudija: Nije ozvučena stolica, gospodine Mladiću. Evo vode.
Mladić: Samo nemoj u plastici. Mogu li ja dobiti, sudija?
Sudija: Šta? Hoćete mikrofon samo da uključite, pošto ste rekli da snimamo.
Mladić: Mogu li dobiti staklenu čašu?
Sudija: Staklenu čašu?
Mladić: Da mi naspe policajac malo vode, neću da sečem vene.
Sudija: Sad ćemo da nađemo, Irina, molim vas, zamolite za čašu. Nećemo vam mi dati da sečete vene. Ovi momci iza vas su ipak brži od vas.
Mladić: Vojska me je zvala u toku rata "šefe", i u miru kad sam bio komandant brigade i puka u ovome Ohridu, puka 164. a 39. brigade u Štipu, zatvarao sam za Jugoslaviju bregalnički pravac.
Sudija: Je li sad imate neki nadimak?
Mladić: Ne.
Sudija: Dobro.
Mladić: Ne volim nadimke.
Sudija: Kažite mi gde ste rođeni, da ispravimo onu grešku na koju ste vi skrenuli pažnju.
Mladić: Ako je verovati mojoj majci, ona me je rodila.
Sudija: Gde?
Mladić: Rodila me je u mojoj rođenoj kući.
Sudija: A mesto?
Mladić: Koju je pravio moj đed. Rodila me majka Stana, devojačko Lalović, iz sela Kuta, to je selo do sela gde sam ja rođen. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 12:29
Драги мој ђенерале! Поносим се што сам Твоја савременица, што припадам Твом народу, који си не само јуначки бранио и одбранио, него нам и указао пут чојства! У ово смутно доба наметнутог безнађа и разједања свих вредности својим животом си нам пружио драгоцен путоказ. Ти си огледало у коме свако види своје право лице… Никад није било лако Србин бити. Могао си и Ти попут толиких подвити реп, пронаћи стотине изговора да изврдаш, препустиш народ зацртаној судбини – „где ће шут с рогатим“…
Nedelja 05.06.2011. 12:22
Обраћање председника Србије Бориса Тадића поводом хапшења бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића оставља утисак једног озбиљног гафа. Није то због видљивог тајминга хапшења управо поводом званичника ЕУ и за добијање кандидатуре, није ни због наглашеног обраћања западној јавности и није због претераног председниковог драматизма. У ствари разлог је у нескривеном ликовању председника Србије. Толико се ликује када бива ухапшен стари и лични непријатељ, односно крвник. Чак и хапшење Хашима Тачија, Насера Орића или њима сличних изгледа не би изазвало тако искрено радовање председника Тадића.
Nedelja 05.06.2011. 14:48
"Kad se smijes mila kceri,smiijace se s'tobom svi,a kad budes zaplakala,plakacemo ja i tiii"Ove peva Srbin islamske veroispovesti Nedzad Salkovic,a pesma je tako jaka sto sae tice Generala Mladica da jaca ne moze da bude,suze mi teku kad je cujem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online