Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.10.2013.
20:50
Beta A

"Vojska RS kao taoce držala moje vojnike"

Britanski general Džonatan Rajli potvrdio je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su njegove vojnike u sastavu Unprofora, s proleća 1995, zarobile i držale kao taoce snage generala Mladića.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je, između ostalog, za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" za taoce, posle napada avijacije NATO na srpske vojne objekte u maju i junu 1995.

Rajli, koji je u to vreme, u činu potpukovnika, komandovao britanskim bataljonom Unprofora u Goraždu, posvedočio je da su se odnosi sa VRS dramatično pogoršali posle prvih vazdušnih udara NATO, 25. maja 1995.

"Plavi šlemovi bili zarobljenici, a ne taoci"

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, Mladićev branilac Branko Lukić tvrdio je da su "plavi šlemovi" bili "ratni zarobljenici", a ne "taoci".

"Mi nismo bili zaraćena strana, pa stoga nismo mogli biti ni ratni
zarobljenici", uzvratio je svedok, potvrđujući, međutim, da su
njegove vojnike srpski oficiri obavestili da će ih tretirati kao
ratne zarobljenike.

Kako je rekao, Velšani su bili tretirani "fino", ali "oni su bili
čuvari mira i nisu smeli biti uzeti ni za zarobljenike, ni za taoce".

Svedok je izjavio da ga je, tog dana, oficir VRS Radomir Furtula upozorio da je od svog komandanta Ratka Mladića dobio naređenje da granatira britanski bataljon, ako NATO ponovo udari iz vazduha.

Britanski oficir rekao je da su 28. maja 1995. snage bosanskih Srba uz upotrebu sile zarobile 33 pripadnika njegovog bataljona na posmatračkim položajima oko Goražda.

Pošto mu je tužilac predočio naređenje tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS Manojla Milovanovića da vojnici Unprofora budu zarobljeni i odvedeni u blizinu vojnih objekata, potencijalnih meta NATO, Rajli je odgovorio da se to poklapa sa onim što se zaista i desilo s njegovim vojnicima.

"Oni su bili odvedeni kod vojnih instalacija u grupama različitih veličina u krugu od 200 kilometara", kazao je svedok. Tužioci su u dokaze uvrstili i izveštaj Glavnog štaba VRS, upućen vrhovnom komandantu Radovanu Karadžiću, 28. maja 1995, da je "zarobljeno 27 Engleza".

Napominjući da su njegovi vojnici "bili Velšani" i da bi se "uvredili ako ih neko naziva Englezima", general Rajli je dodao da je još šest britanskih pripadnika Unprofora bilo povređeno u saobraćajnoj nezgodi posle zarobljavanja. I povređene i preostale
britanske taoce, srpski vojnici tretirali su "po propisima", izuzev što su ih isturili na objekte VRS, napomenuo je Rajli.

Svedok je potvrdio i da su "plavi šlemovi" pod njegovom komandom bili oslobođeni 2. juna 1995, po naređenju generala Mladića, po dogovoru koji je on postigao sa tadašnjim komandantom Unprofora Rupertom Smitom. Uzimanjem pripadnika Unprofora za taoce, naglasio je general Rajli, VRS je želela da spreči dalje udare NATO iz vazduha.

POVEZANE VESTI

Petak 25.10.2013. 23:14
Banda i špijuni...
Subota 26.10.2013. 08:24
" Mi nismo bili zaraćena strana "....zato ste iz dobranamjernosti bombardovali srpske položaje...??
Subota 26.10.2013. 02:41
Jos se zale,trebalo ih je pobiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online