Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 19.05.2011.
11:13
Srna A

Vehabije u Tesliću imaju teško naoružanje

Vehabijski odredi na rubnim delovima mesne zajednice Blatnica, u opštini Teslić, naoružani su teškim oružjem, izjavio je Srni Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Ocena Ekspertskog tima, kaže Galijašević, jeste da vehabije trenutno koriste samo pešadijsko, automatsko naoružanje, ali da se pretpostavlja da su opremeljeni i eksplozivnim napravama, pa čak i minobacačima.

Galijašević navodi da upotreba pešadijskog oružja u Kamenici kod Blatnice i njenom nekadašnjem zaseoku Jezera ima dvostruko dejstvo i da, osim taktičke obuke vehabija, služi i za plašenje lokalnog stanovništva.

Akcija hitno potrebna: Dževad Galijašević

"Oni se rukovode smernicom - ispred nas je jedan ubijeni, iza nas se nalaze hiljade zaplašenih. Ako možete pronaći čoveka u tako velikom naselju, kao što je Blatnica, koji ne smije da se predstavi, oni su, nažalost, u tome i uspeli", smatra Galijašević.

Delovanja radikalno islamističkih odreda u ovom rejonu od ranije su poznata timu za borbu protiv terorizma, kao i činjenica da su upravo na rubnim delovima teslićke mesne zajednice Blatnica koji se graniče sa Federacijom BiH locirani neki od najopremljenijih vehabijskih kampova u BiH.

"Teslićka okolina je, osim Sanskog Mosta i područja planine Vlašić, jedno od najvećih stratišta vojnih vežbi vehabijskih odreda. Osim ovih lokacija, u sličnoj konotaciji se pominje i selo Sjenina, između Doboja i Gračanice", navodi Galijašević.

Prema njegovim rečima, u ovom konkretnom slučaju, ali i uopšte kada je reč o suzbijanju vehabizma, bitku ne mogu voditi samo bezbednosne agencije u BiH, već se moraju uključiti i šire društveno-političke zajednice.

"Ako se u rešavanje ovoga problema pod hitno ne uključe i lokalne zajednice, onda imamo problem, jer policija može delovati samo nakon konkretnog izvršenja određenog krivičnog dela", poručuje Galijašević.

Predstavnici Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala najavili su posetu Blatnici i ugroženim selima i zaseocima u ovom rejonu, a zahtevaće brzu i odlučnu intervenciju kako lokalnih, tako i entitetskih i državnih organa.

Delovati se, poručuju u timu za borbu protiv terorizma, mora što hitnije, jer je nakon vesti o ubistvu Bin Ladena, u BiH primećeno objedinjavanje vehabijskih snaga, te vidljivo pojačana aktivnost radikalno islamističkih grupacija.

Predsednik Saveta teslićke mesne zajednice Blatnica Ljubomir Malivojević rekao je Srni da pripadnici vehabijskog pokreta vrše vojnu obuku na Manjači na granici opština Teslić u Republici Srpskoj i Zenica u Federaciji BiH, ispričavši kako se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Manjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.

Srpski povratnici u ovaj deo blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, naveli su da su vehabije u dva navrata posle 6. maja izvodili vežbe gađanja iznad nekadašnjeg srpskog sela Kozila, koje se nalazi nedaleko od Palašnice.

"To se događa uvek sredom uveče, između 19.30 i 20.00 časova... Plašimo se noći. Nije me strah zbog mene, nego zbog žena i dece", rekao je Srni jedan od malobrojnih povratnika. On je dodao da ih je protekle zime posetilo jedno lice afroazijskog porijekla, a koje se predstavljalo kao Fuad.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 13:31
Све што Галијашевић прича је тачно. Иза верских екстремиста, заправо крије се цела армија `алахових ратника`, и то по целој БиХ, а најчешће негде уз ентитетску границу.
Četvrtak 19.05.2011. 14:32
Priklanjajuci se vehabijama poturice prave opet veliku gresku.Sliku koju su izlobirali u Evropi i na zapadu o napadnutom i ugrozenom narodu svesno ili ne ovim potezom ruse i stvaraju sliku ekstremistickog islama u srcu Evrope.Sve vise poturica prihvata plan i program vehabija i svako malo imamo priliku da na istu temu vidimo da se dodaje uvek po novi grad vezan za njihovo delovanje.Bice tretirani kao i islamisti iz radikalnih grupa.
Četvrtak 19.05.2011. 16:38
šta je tu vijest?nešto nepoznato?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online