Četvrtak 19.05.2011.
11:13
Srna

Vehabije u Tesliću imaju teško naoružanje

Ocena Ekspertskog tima, kaže Galijašević, jeste da vehabije trenutno koriste samo pešadijsko, automatsko naoružanje, ali da se pretpostavlja da su opremeljeni i eksplozivnim napravama, pa čak i minobacačima.

Galijašević navodi da upotreba pešadijskog oružja u Kamenici kod Blatnice i njenom nekadašnjem zaseoku Jezera ima dvostruko dejstvo i da, osim taktičke obuke vehabija, služi i za plašenje lokalnog stanovništva.

Akcija hitno potrebna: Dževad Galijašević

"Oni se rukovode smernicom - ispred nas je jedan ubijeni, iza nas se nalaze hiljade zaplašenih. Ako možete pronaći čoveka u tako velikom naselju, kao što je Blatnica, koji ne smije da se predstavi, oni su, nažalost, u tome i uspeli", smatra Galijašević.

Delovanja radikalno islamističkih odreda u ovom rejonu od ranije su poznata timu za borbu protiv terorizma, kao i činjenica da su upravo na rubnim delovima teslićke mesne zajednice Blatnica koji se graniče sa Federacijom BiH locirani neki od najopremljenijih vehabijskih kampova u BiH.

"Teslićka okolina je, osim Sanskog Mosta i područja planine Vlašić, jedno od najvećih stratišta vojnih vežbi vehabijskih odreda. Osim ovih lokacija, u sličnoj konotaciji se pominje i selo Sjenina, između Doboja i Gračanice", navodi Galijašević.

Prema njegovim rečima, u ovom konkretnom slučaju, ali i uopšte kada je reč o suzbijanju vehabizma, bitku ne mogu voditi samo bezbednosne agencije u BiH, već se moraju uključiti i šire društveno-političke zajednice.

"Ako se u rešavanje ovoga problema pod hitno ne uključe i lokalne zajednice, onda imamo problem, jer policija može delovati samo nakon konkretnog izvršenja određenog krivičnog dela", poručuje Galijašević.

Predstavnici Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala najavili su posetu Blatnici i ugroženim selima i zaseocima u ovom rejonu, a zahtevaće brzu i odlučnu intervenciju kako lokalnih, tako i entitetskih i državnih organa.

Delovati se, poručuju u timu za borbu protiv terorizma, mora što hitnije, jer je nakon vesti o ubistvu Bin Ladena, u BiH primećeno objedinjavanje vehabijskih snaga, te vidljivo pojačana aktivnost radikalno islamističkih grupacija.

Predsednik Saveta teslićke mesne zajednice Blatnica Ljubomir Malivojević rekao je Srni da pripadnici vehabijskog pokreta vrše vojnu obuku na Manjači na granici opština Teslić u Republici Srpskoj i Zenica u Federaciji BiH, ispričavši kako se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Manjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.

Srpski povratnici u ovaj deo blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, naveli su da su vehabije u dva navrata posle 6. maja izvodili vežbe gađanja iznad nekadašnjeg srpskog sela Kozila, koje se nalazi nedaleko od Palašnice.

"To se događa uvek sredom uveče, između 19.30 i 20.00 časova... Plašimo se noći. Nije me strah zbog mene, nego zbog žena i dece", rekao je Srni jedan od malobrojnih povratnika. On je dodao da ih je protekle zime posetilo jedno lice afroazijskog porijekla, a koje se predstavljalo kao Fuad.

2024 © - Vesti online