Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2011.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Sarajevo sudi ubicama Srba?

Tokom dijaloga o reformi pravosudnog sistema u BiH, čije su otvaranje prošle sedmice dogovorili predsednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predstavnici Srpske će najviše insistirati na četiri tačke od kojih je najvažnije procesuiranje optuženih za ratne zločine nad Srbima u slučajevima koji su do sada gurani pod tepih.

Pod njegovom komandom ubijeno 3.500 Srba: Naser Olić

Ovo je "Vestima" potvrdio zvaničnik iz vrha vlasti Srpske, koji je naveo da je neprocesuiranje osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima bio jedan od glavnih razloga za pokretanje cele referendumske priče. Ipak, on otkriva da ni ostale tri tačke nimalo nisu bezazlene, a na neki način su i povezani sa onom najvažnijom.


- Zahtevaćemo da se se o tim najbitnijim stvarima raspravlja u paketu. Jer neprocesuiranje zločina nad Srbima se ne može odvojiti od problema kao što su retroaktivna primena Krivičnog zakona BiH ili pravila da u drugostepenom veću sede iste sudije kao i tokom suđenja u prvom stepenu - kaže naš izvor.


Četvrta važna tačka tiče se prakse da Tužilaštvo BiH, kad god hoće, preuzima slučajeve ratnih zločina sa nižih sudova. U proteklom periodu, to se dogodilo 30-ak puta i uvek je Tužilaštvo BiH slučajeve preuzimalo od nižih pravosudnih organa iz RS. Jedan od takvih slučajeva je i onaj protiv srebreničkog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića.


Tužilaštvo u Bijeljini je godinama vodilo istragu protiv njega, nezavisno od onih krivičnih dela za koje ga je teretilo Tužilaštvo u Hagu. Kada je istraga dovedena pred kraj, Tužilaštvo BiH je preuzelo slučaj i od tada se stvari ne pomeraju sa mrtve tačke.


Ipak, da bi se neke stvari u skorijoj budućnosti mogle pokrenuti, svedoče i sve češći istupi glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, čiji rad je stalno na udaru kritika u RS, koji nagoveštava podizanje optužnica u pojedinim slučajevima. On je naveo da je opsežna istraga u predmetu Dobrovoljačka u toku, da je rade četiri tužioca, dodavši da se nada da će tužilačka odluka biti donesena u zakazanom roku. Barašin je optimista i po pitanju istrage protiv Atifa Dudakovića, komandanta petog korpusa tzv. Armije BiH i procenjuje da će ona biti okončana tokom ove godine, dok je za slučaj zločina nad oko 3.500 Srba u Srebreničkom kraju naveo da je istraga u visokoj fazi.


- Na tom predmetu aktivno se radi. Na predmetu Bratunac radi međunarodni tužilac i istraga je u visokoj fazi. Otvoreno je još dosta istraga koje su sada u radu. Mi zbog neophodne tajnosti ništa o tome za sada nećemo objavljivati - rekao je Barašin za banjalučki "Glas Srpske".

 

Dug spisak zlodela

Srpski zvaničnici najviše kritika na rad Tužilaštva BiH u proteklim godinama izneli su zbog neprocesuiranja zločina u Dobrovoljačkoj, Tuzlanskoj koloni, Podrinju, logorima u Sarajevu i zlodelima u zapadnom delu BiH gde je harao peti korpus Atifa Dudakovića. Za sva ta zlodela još nije podignuta nijedna optužnica, a za zločin u Tuzlanskoj koloni istraga je čak i obustavljena, ali u toku je razmatranje prigovora na tu odluku stranog tužioca Dejvida Švendimena.

 

Ko prati Barašina?

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin ocenio napade na njega u pojedinim federalnim medijima kao pokušaji da neko pritiskom upravlja njegovim postupcima.
Međutim, kaže on, mnogo je važniji odgovor na pitanje ko ga poslednjih godinu i po prati, kako i na koji način, ko ga fotografiše, po čijem zadatku i za čiji račun.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 13:14
Baš mi je drago Barašaninu što si se našao na udaru onih koje si štitio. Sve ove godine tvog mandata gledam kako se debljaš i kako ti glavučetina raste, a u njoj raste pohlepa za novcem. Šta ćeš sada baš me zanima? Poturice će te potjerati, a nama se nemoj vraćati s gaćama na štapu. Bio si nekorektan prema Srpskim žrtvama, nisi htjeo da razgovaraš sa prodicama ubijenih, sa ratnim logorašima. Jednostavno zbog novca si zaboravio kom narodu si pripadao. Sada lijepo kao prava poturica promjeni i ime i možda ti se izetbegović mlađi smiluje. I još jednom baš mi je drago, a znaš i kome možeš zahvaliti za svoju sudbinu bivšeg pravnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online