Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 19.02.2014.
15:03
J. Arsenović - Vesti A

Republika Srpska osuđena na Bosnu

Evropski komesar za proširenje Štefan File napustio je Sarajevo vidno razočaran. Njegov pokušaj da u razgovorima, prvo sa političkim liderima sedam najuticajnih stranaka u BiH, a zatim sa premijerima vlada u entitetima i na federalnom nivou, reši pitanje izbornog procesa nije naišao na razumevanje sarajevskih domaćina.

Srpsku niko ne može da ukine: Milorad Dodik

Suština je da hrvatski političari nisu pristali da im Bošnjaci u Federaciji BiH biraju člana Predsedništva, kao što je to bio slučaj sa aktuelnim Željkom Komšićem. U razgovorima koji su trajali gotovo devet sati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao je da stoji po strani, svestan da hrvatskoj strani treba prepustiti "ne". Kako je istakao Dodik, koji je u ponedeljak uveče ranije napustio maratonski sastanak u zgradi predstavništva EU u Sarajevu, za RS dolaze u obzir direktni izbori, na kojima je Srpska jedna izborna jedinica, dok se član Predsedništva BiH iz RS bira većinom glasova.

Posmatračima koji ne žele da komplikovanim detaljima prikrivaju suštinu, nakon ovog bezuspešnog posredovanja evropskog komesara, postalo je jasno da EU nema skorašnjeg rešenja za Dejtonsku BiH i pored pokušaja da se aktuelni socijalno ekonomski nemiri u Federaciji iskoriste za političko prekomponovanje i državu sa dva entiteta ustavno preoblikuje u centralizovanu državnu tvorevinu u kojoj bi većinski Bošnjaci nadglasavali Srbe i Hrvate.

Politika umešala prste: Sa protesta u Sarajevu

- Mislim da je status kvo ono što će važiti u budućnosti, ali sa izvesnom dinamikom ka disoluciji BiH kao države, u smilu razglabljivanja sadašnje državne forme koja predstavlja nekakvu kombinaciju federacije i konfederacije - kaže bivši ministar informisanja u Vladi RS Miroslav Toholj.


On smatra da nije verovatno "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma kojim se već godinama unazad preti, pre svega Republici Srpskoj.


- Veliki broj moćnih zemalja umešan je u sklapanje Dejtonskog sporazuma i pojavljuje se kao njegov garant. Malo je verovatno da onaj ko je bio tvorac tog sporazuma, a to su SAD, mogu sebi da dopuste priznanje da imaju mali potencijal za rešavanje kriza u svetu - dodaje Toholj.

Da se oko BiH konstantno nadvija političko starateljstvo pokazuju i projekcije njene budućnosti kojima se bave uticajne nevladine organizacije, poput Fondacije "Fridrih Ebert". Ova NVO iza koje zapravo stoje nemački socijaldemokrati, pre par godina je objavila dokument "BiH 2025". U jednom od projektovanih scenarija sledi da bi posle masovnih protesta građana zbog lošeg ekonomskog stanja i velike korupcije (!), međunarodna zajednica presavila tabak i omogućila razlaz tri naroda, u početku kroz konfederalni savez.

Razduživanje bez novog Dejtona

Potpredsednik Republike Srpske poput fondacije "Fridrih ebert" ne isključuje mogućnost organizovanja Bosne kao konfederativne države. On kaže da neke značajne evropske zemlje već službeno na svojim stranicama smatraju BiH konfederacijom. Vlajki ističe da bi za par meseci moglo doći do razdruživanja i bez Dejtona 2, kojeg Fondacija "Fridrih Ebert" predviđa.

Za političkog analitičara iz Beograda Branka Raduna, SAD kao zemlja koja BiH smatra svojim spoljnopolitičkim uspehom neće dozvoliti njeno propadanje.


- Bosna je neka vrsta protektorata i frankeštajn tvorevina stvorena od EU i SAD kao ideološki projekat mulitetničke države nastale posle međuetničkog sukoba. Mnogo su para u to uložili, a neki i političke karijere da bi se dozvolilo rušenje Dejtonske BiH. Za SAD nije bitno da taj projekat uspe, koliko da ne propadne. Na drugoj strani, EU koja je do sada Vašingtona sledila u tom rigidnom stavu, pokazuje sklonosti ka nekim realnijim rešenjima i zato se razmišlja o svim opcijama, od stvaranja unitarne države, do konfederacije, pa i razlaza - kaže Radun.


Po oceni premijera RS Željke Cvijanović sada je vreme da se pažljivo i realistično razmisli koji je koncept za BiH u stvari izvodljiv.


- Ja vidim BiH kao zemlju sastavljenu od dva entiteta koja u potpunosti provode svoja ovlašćenja koja su im data Ustavom. Ulogu ovih entiteta, prvenstveno govoreći o RS, vidim kao normalan evropski region sa zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim ovlašćenjima koji funkcionišu u okviru decentralizovane države - izjavila je za briselski "Magazin parlament" Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske.

Dodik: Najbolji savez tri države

Za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika najbolje rešenje je da BiH bude konfederalna zemlja sastavljena od tri državotvorna entiteta, te da se na nivou konfederalnih odnosa dogovaraju dve-tri nadležnosti.

 

Šta zagovara "Fridrih Ebert"?

U dokumentu iza kojeg stoji Fondacija "Fridrih Ebert", u jednoj od opcija, predviđen je dogovor između EU, SAD i Turske kojim bi se pokrenuo postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom "Dejton 2" koju bi potpisali čelnici tri konstitutivna naroda u BiH uz pomoć EU i NATO. Nakon toga bi bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovala granica Republike Srpske i dve grupe županija (kantona), jedna s bošnjačkom i druga sa hrvatskom većinom. Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

Kurc traži novi ustav u ime bivših okupatora

Sebastijan Kurc

Da je naslednica nekadašnje Austrougarske monarhije i dalje zainteresovana za bivšu okupiranu teritoriju govori i izjava ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji se zalaže za donošenje novog ustava BiH.


"Nezaposlenost u BiH je užasno visoka, a glavni uzrok je politički sistem koji ne funkcioniše. Dejtonski ustav jeste zaustavio rat, ali nije stvorio funkcionalan sistem. Mislim da je krajnje vreme za donošenje novog ustava", rekao je Kurc za austrijske "Klajne cajtung".


Ovakav rigidan stav se naslanja i na plan nekog fantomskog "mladog političara iz Austrije" koji je navodno, prema tvrdnji bošnjačkih medija, podneo austrijskom parlamentu predlog da se ukine Federacija BiH dok bi se država podelila na pet kantona (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Mostar i Banjaluka).

POVEZANE VESTI

Sreda 19.02.2014. 17:32
Bosna nema budućnosti kao što nije imala ni SFRJ. Za razliku od SFRJ u Bosni su svi protiv nje: Srbi i Hrvati jer se bore protiv Bošnjačke hegemonije a Bošnjaci su protiv ovakve Bosne jer je žele samo za sebe pa stalno prete Srbima i Hrvatima novim etničkim čišćenjima. Uspeh kojim su postigli etničkim čišćenjem Sarajeva daje im snagu i ohrabrenje jer ih niko za to nije osudio. Štaviše sudi se Srbima!
Sreda 19.02.2014. 15:17
Ma vidi malog Kurc- a !!!
Sreda 19.02.2014. 15:43
Od gospod.Kurca mozemo ocekivat samo iritantno kurcenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online