Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 12.05.2011.
20:34
Vestionline A

Ne odustajemo od referenduma, ali pričamo sa EU

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS ne odustaje od održavanja referenduma, ali da istovremeno vodi dijalog sa Evropskom unijom o promenama u funkcionisanju Suda i Tužilaštva BIH.

"U ovom trenutku, ako me pitate, idemo na referendum. Ako dobijemo garancije od EU da su ova pitanja (o radu Suda i Tužilaštva BiH) adekvatno tretirana i da će biti realizovana, mi smo uspeli, zato što je to zahtev i posle referenduma. U ovom trenutku mi idemo na referendum i vodimo dijalog sa EU", kazao je Dodik novinarima u Foči posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Imamo dijalog sa EU: Milorad Dodik

Ako RS dobije garancije od EU da će biti razmotrene primedbe na funkcionisanje državnog Suda i Tužiaštva, naveo je dalje, pitanje referenduma o radu tih pravosudnih institucija biće vraćeno u entitetski parlament koji bi trebalo da donesu "adekvatnu odluku".

Dodik je ponovio da je referendum demokratsko pravo RS i deo evropske tradicije, i da su primedbe na rad Suda i Tužilaštva i nametnute zakone visokog predstavnika, deo evropske prakse.

"U tom pogledu apsolutno želimo da postignemo određeni rezultat koji se zasniva na činjenici da budu procesuirani zločini nad Srbima koji su učinjeni u proteklom ratu, koji su bili zanemareni u potpunosti, da u zakonu budu otklonjene neke odredbe koje ne mogu da prežive evropsku demokratsku pravnu praksu, pa ni

Incko nastavlja da preti Republici Srpskoj

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da neće biti održan najavljeni referendum u Republici Srpskoj i dodao da je za politiku koju vodi, dobio punu podršku američkog Stejt departmenta.

američku", istakao je predsednik RS.

Pretnje međunarodne zajednice sankcijama prema RS i njenim zvaničnicima Dodik je ocenio kao nelogične.

"Te pretnje viđene su na mnogim drugim mestima u svetu zato što su tamo vladali diktatorski režimi i zato što su nedostatak upravo onoga što mi želimo, a to je demokratija, a bili su razlog čak i za vojne intervencije", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, prvi put se dešava da "demokratski svet pokušava da sankcioniše one koji su želeli da ojačaju instituciju referenduma kao način demokratije, koji se od antičkih vremena smatra najvišim oblikom izražavanja demokratije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2011. 20:55
Miletovo pitanje će biti : Jeste li za to da se razmotre naše primedbe DA ili NE. I rezultat će biti da su apsolutno svi za to da se razmotre primedbe. A Incko će da kaže - dobro razmotrićemo. I svi su pobedili.
Četvrtak 12.05.2011. 20:43
с њима треба оштро!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online