Četvrtak 12.05.2011.
20:34
Vestionline

Ne odustajemo od referenduma, ali pričamo sa EU

"U ovom trenutku, ako me pitate, idemo na referendum. Ako dobijemo garancije od EU da su ova pitanja (o radu Suda i Tužilaštva BiH) adekvatno tretirana i da će biti realizovana, mi smo uspeli, zato što je to zahtev i posle referenduma. U ovom trenutku mi idemo na referendum i vodimo dijalog sa EU", kazao je Dodik novinarima u Foči posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Imamo dijalog sa EU: Milorad Dodik

Ako RS dobije garancije od EU da će biti razmotrene primedbe na funkcionisanje državnog Suda i Tužiaštva, naveo je dalje, pitanje referenduma o radu tih pravosudnih institucija biće vraćeno u entitetski parlament koji bi trebalo da donesu "adekvatnu odluku".

Dodik je ponovio da je referendum demokratsko pravo RS i deo evropske tradicije, i da su primedbe na rad Suda i Tužilaštva i nametnute zakone visokog predstavnika, deo evropske prakse.

"U tom pogledu apsolutno želimo da postignemo određeni rezultat koji se zasniva na činjenici da budu procesuirani zločini nad Srbima koji su učinjeni u proteklom ratu, koji su bili zanemareni u potpunosti, da u zakonu budu otklonjene neke odredbe koje ne mogu da prežive evropsku demokratsku pravnu praksu, pa ni

Incko nastavlja da preti Republici Srpskoj

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da neće biti održan najavljeni referendum u Republici Srpskoj i dodao da je za politiku koju vodi, dobio punu podršku američkog Stejt departmenta.

američku", istakao je predsednik RS.

Pretnje međunarodne zajednice sankcijama prema RS i njenim zvaničnicima Dodik je ocenio kao nelogične.

"Te pretnje viđene su na mnogim drugim mestima u svetu zato što su tamo vladali diktatorski režimi i zato što su nedostatak upravo onoga što mi želimo, a to je demokratija, a bili su razlog čak i za vojne intervencije", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, prvi put se dešava da "demokratski svet pokušava da sankcioniše one koji su želeli da ojačaju instituciju referenduma kao način demokratije, koji se od antičkih vremena smatra najvišim oblikom izražavanja demokratije".

2024 © - Vesti online