Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.04.2011.
14:26
Vjesnik A

"Oluja" legitimna oslobodilačka akcija

Glavni tužilac Serž Bramerc ocenio je da je operacija hrvatske vojske i policije "Oluja" bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, ali da to ne znači da su se u okviru nje mogli činiti zločini, preneo je danas zagrebački list "Vjesnik".

Govori iako nije prisutan: Serž Bramerc
 

Bramerc je, kako prenosi "Vjesnik", napomenuo da se radilo o akciji na hrvatskoj teritoriji koja je nekoliko godina bila okupirana od strane lokalnih Srba, potpomognutih Srbijom i JNA, ali i da je zbog počinjenih zločina okarakterisana zločinačkim poduhvatom, što ne znači presudu hrvatskoj državi, već pojedincima.

"Vjesnik" navodi da je Bramerc na konferenciji "Izazovi međunarodnih kaznenih istraga", održanoj 20. aprila u Londonu, ponovio da je u "Oluji" reč o udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinima za koje su hrvatski generali osuđeni, ali je i naglasio je da činjenica da je "Oluja" bila oslobodilačka operacija.


List prenosi Bramercovu ocenu da presuda hrvatskim generalima nije presuda protiv hrvatskog naroda ili države, nego protiv pojedinaca.


Haški tužilac je, za razliku od sudije Alfonsa Orija koji se time nije bavio u presudi, dao istorijski kontekst koji je prethodio operaciji hrvatske vojske i policije, početkom avgusta 1995. godine, piše "Vjesnik"


Navodeći da se "nakon haške presude Gotovini i Markaču iz Srbije čuju predlozi da se traži zabrana slavljenja 'Oluje' kojom je Hrvatska početkom avgusta 1995. oslobodila najveći deo svoje dotad okupirane teritorije", list piše da je u haškoj presudi mnogo toga neprihvatljivog i da će se protiv te presude Hrvatska boriti svim sredstvima.

"Jedan od oblika te borbe biće i slavljenje 'Oluje' kao akcije koja je u okviru međunarodno priznatih granica Hrvatskoj dala slobodu, a velikosrpskom agresoru udarac od koga se nije oporavio", piše "Vjesnik".

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 16:25
Dali ovaj covjek uopste sam vjeruje u ovo sto isprica za javnost??? Ocigledno DA, inace bi sam sebi mogao da pljune u facu!!! Meni samo nije jasno zasto Srbe (civile!), koji su u svim tim vojnim akcijama protjerivani iz svojih kuca i stanova i danas nazivaju okupatorima??? Kako neko ko zivi negdje vec generacijama unazad, preko noci moze postati okupator kojega treba protjerati sa njegovog ognjista??? Po cemu je okupator???
Nedelja 24.04.2011. 00:37
ovaj nema veze sa mozgom a ne sa pravom.kako može biti legitimno da neko oružano napadne područje pod zaštiton UN-a i da onda službenik tog UN-a kaže da je taj napad legitiman.da ovaj ima i malo časti podnio bi ostavku nakon ovakve najgluplje izjave što je mogao da izjavi.sramota za cijele UN.
Subota 23.04.2011. 21:46
....bramerc na slici je upravo primio slovenca u bulju.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online