Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2011.
02:44
Vesti A

Zaštitite prava Kapetana Dragana

Grupa Srba Australije, među kojima su supruga, brat i snaha Dragana Vasiljkovića uputila je predsedniku Borisu Tadiću, Vladi, svim ministrima i poslanicima u Skupštini Republike Srbije pismo sa molbom za "diplomatsku i političku" pomoć u slučaju Kapetana Dragana koji se, po hrvatskom zahtevu za izručenje, nalazi u zatvoru već šestu godinu.

Prenosimo najvažnije delove iz ovog pisma, koje je usledilo posle obraćanja predsedniku Tadiću Vasiljkovićeve supruge Nade Lukić.


"Ovim putem vam se obraćamo kako bismo podsetili na slučaj Dragana Vasiljkovića, na našim prostorima poznatog kao Kapetan Dragan, koji provodi evo već više od pet godina u zatvoru u Australiji.

S obzirom na to da je Dragan dobro poznat srpskoj javnosti, naša je pretpostavka da ste i vi upućeni u ovaj slučaj i da vam je poznato da je Hrvatska izdala zahtev za njegovo izručenje radi istrage o navodnom ratnom zločinu. U zahtevu za izručenje ovaj navodni zločin nije obrazložen niti je hrvatska vlast podnela ikakav dokaz i njegovom postojanju ili Draganovoj umešanosti u njega.

Srbi pred sudom: (prva sleva) Majka Dragana Vasiljkovića, u sredini, Savo Štrbac i Aleksandar Besarabić, bivši generalni konzul sa suprugom


Pripadnici srpske zajednice u Australiji daju sve od sebe kako do Draganovog izručenja Hrvatskoj ne bi došlo. Na osnovu svih dosadašnjih istraživanja međunarodnih sudskih organa i dokumenata Tribunala u Hagu, znamo da ovaj nalog za izručenje nema osnova.

Bez obzira na ova dokumenta, sudski proces za ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj i dalje traje i mi smo zabrinuti za njegov ishod i stvaranje mogućeg presedana u australijskom zakonodavstvu kojim bi se stvorili uslovi za isporuku mnogih pripadnika srpske zajednice koji žive u Australiji.


Činjenica da Dragan već više od pet godina nije isporučen, ukazuje da ni za australijsko pravosuđe ovo nije jednostavan slučaj i da su posledice potencijalne odluke izručenja sagledive ovdašnjim zakonodavnim organima. Ne samo u smislu legalnih implikacija za buduće slučajeve, već i po pitanju životne sigurnosti i nepristrasnog tretmana u istražnim i sudskim postupcima mogućih isporučenika.

Ovakav stav australijskog pravosuđa se ogleda i u odluci Federalnog suda Australije kojom je pet sudija ovog suda, na bazi realne sumnje da Dragan u Hrvatskoj ne bi imao nepristrasno i fer suđenje, odbilo zahtev za njegovo izručenje i odredilo njegovo puštanje na slobodu. Na osnovu žalbe Republike Hrvatske, ova odluka je kasnije opovrgnuta od strane Vrhovnog suda Australije i Dragan je ponovo lišen slobode do donošenja konačne odluke.


S obzirom na političko-pravnu komplikovanost i dugo trajanje Draganovog procesa, smatramo da je neophodno da vlasti Republike Srbije reaguju diplomatskim putem kako ne bi došlo do izručenja Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj.

Mi ne zahtevamo da se srpska vlast bavi legalnim procesima bilo koje strane države, već da se angažuje na pružanju osnovne legalne, građanske i životne zaštite Dragana Vasiljkovića, kao svog građanina.
Uprkos mnogim pismima koje su članovi ovdašnje srpske zajednice uputili broju zvaničnika vlasti u Srbiji u vezi sa slučajem Dragana Vasiljkovića, do sada nije primljen nijedan odgovor.


Smatramo da je aktiviranje srpskih državnih i političkih organa na slučaju Dragana Vasiljkovića neophodno kako bi se zaštitila ne samo osnovna ljudska prava, već i život ovog čoveka, u okviru politički prihvatljivog rešenja. Stoga se mi, pripadnici srpske zajednice u Australiji, obraćamo vama sa zahtevom da uložite svoj politički i diplomatski uticaj kako Dragan Vasiljković ne bi bio isporučen Hrvatskoj."
Pismo je potpisalo 39 australijskih Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online