Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.03.2011.
19:17
Srna A

"U Dobrovoljačkoj poginulo samo 6 osoba"

Član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", poručio je danas novinarki Radio televizije Republike Srpske (RS) da se "oslobodi četništva".

Ganić: "Divjak je žrtva političkog nasilja Srbije"
 

"U Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine poginulo je pet vojnih lica i jedan civil. Ova mlada devojka, kojoj su u glavu turili da je više, ponavlja ovu glupost. Koristite internet, naučite da čitate, budite deo Evrope, pred vama je vreme da postanete evropski, a ne da živite u izolaciji", rekao je Ganić novinarki koja ga je na sesiji "Kruga 99", organizovanoj povodom hapšenja Jovana Divjaka u Beču, upitala ko je ubio 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Učestvujući na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Jovan Divjak - paradigma BiH", Ganić je rekao da je optužnica Srbije protiv bivšeg ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka koji je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, falsifikat.

Predsednik ratne Skupštine takozvane Republike BiH Mirko Lazović mišljenja je da su Divjak i Ganić žrtve političkog nasilja Srbije, koja, kako je rekao, ne želi da odustane od svojih ciljeva iz 1992. godine, a to je da se u BiH vodio etnički rat.

"Divjak je s jedne strane žrtva političkog nasilja Srbije, a s druge nesposobnosti i nerada institucija u BiH koje su davno trebale da završe ovaj slučaj", ocenio je Lazović, tvrdeći da je Haški tribunal utvrdio da "nije bilo zločina u Dobrovoljačkoj ulici" i da bi i slučaju "Divjak" trebalo primeniti "isti recept koji je važio za Ganića".

Član ratnog Predsedništva BiH Mirko Pejanović rekao je da je hapšenje Divjaka posledica niza grešaka institucija BiH, ali i politike Srbije.

"Srbija ima dve politike - međudržavni sporazumi, kojim se ligitimiše da ispunjava uslove da se približava EU, a druga je ona politika kojom se dodvorava nacionalističkim snagama, unutar koje se zasnivaju politički motivisani sudski procesi", smatra Pejanović.

Predsjednik "Kruga 99" Sulejman Redžić kaže da nezavisni intelektualci današnjom sesijom žele da "postave konačnu dijagnozu o stvarnom i nebezbednosnom stanju u BiH", dodajući da je hapšenje Divjaka "indikator destabilizacije, kako u BiH, tako i u regionu".

Nekadašnji general JNA, a potom i general takozvane Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ranjenika i zarobljenika. Optužen je za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.

Austrijski sud odredio mu je u petak ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH optuženih za ovaj zločin. Među licima sa poternice su Ejup Ganić, Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić.

Kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj napali su pripadnici "zelenih beretki", koje su bile u sastavu Teritorijalne odbrane, kojom je komandovao Hasan Efendić, a njegov zamjenik bio je Jovo Divjak. Teritorijalna odbrana je bila podređena tadašnjem Predsedništvu.

Tužilaštvo BiH od 2006. godine vodi istragu protiv 15 osoba u slučaju "Dobrovoljačka", ali za sada još niko nije optužen za ovaj zločin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online