Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.03.2015.
21:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Četvrt miliona u kesi

U želji za boljim životom, a pre svega zbog kupovine modernog auta, kakvim su u njegovo rodno Ostojićevo, selo kraj Bijeljine, dolazili dijasporci iz Austrije i Nemačke, Slaviša Račanović je odlučio da ode u Beč!

N. Jojić
Jedno od kulturno-umetničkih društava koje je Slaviša osnovao u beču: KUD Dukat

Bilo je to 1989. godine, a danas dve i više decenije kasnije priznaje da nije imao nekih većih razloga za put u tuđinu, ali se zbog ostanka u Austriji ne kaje, jer je zahvaljujući toj odluci njegova porodica izbegla brojne nevolje koje je bivšoj BiH doneo rat početkom devedesetih.

- Austrija je idealno mesto da zaradim za nov i moderan auto, pravdao sam se roditeljima i supruzi Nadi i sinu Radivoju, koji je bio sedmogodišnjak i spremao se za polazak u prvi razred, kada sam odlučio da se uputim u Beč - seća se Slaviša svojih prvih dana prilagođavanja životu u predgrađu austrijske metropole, Beča.

- U to vreme se dobro živelo u ondašnjoj Jugoslaviji. Mom odlasku u Beč se čudilo celo selo. Bio sam jedinac i nikakva muka me nije oterala u beli svet, ali želja za modernijim autom je doprinela da Beč vidim kao mogućnost za dobru i brzu zaradu.

Slaviši su roditelji odmah po završetku srednje škole kupili kamion, auto i motor, pa je u Bijeljini uspešno radio nekoliko godina kao autoprevoznik. Išlo mu je dobro, ali ne toliko dobro koliko je želeo. Uputio se u Austriju nadajući se da će njegovo gastarbajtovanje potrajati najviše godinu-dve...

N. Jojić
Slaviša Račanović

- Čim sam stigao u Beč, imao sam osećaj da su mi se zvezde poklopile i da me sreća prati u stopu. Vrlo brzo sam upoznao jednu našu zemljakinju, koja je radila kao bankarski činovnik, i kod nje sam se informisao oko kredita, pošto nisam živeo dugo u Beču. Kada mi je objasnila koliki kredit mogu da podignem, zaboravio sam na auto, i momentalno podigao kredit za kuću u Ostojićevu. Iznosio je, otprilike, 250.000 ondašnjih nemačkih maraka. Bilo me je toliko strah da sam ga jedva spakovao u kesu, a kada sam izašao na ulicu, držeći kesu u ruci, zabolela me glava. U životu više nikad nisam video veću kamaru para. Ne sećam se kako sam stigao do austrijskog stana i četvrt miliona spakovao u orman i otišao na posao. Međutim, od nemira nisam mogao da se koncentrišem, pa sam se vratio u stan, spakovao novac i pravac u Ostojićevo. Odmah sam begenisao majstore i unapred im platio zidanje kuće, a oni se čudili i odvraćali me od toga, ali želeo sam što pre da se pametno oslobodim tolike količine novca - priča naš sagovornik.

Tada je shvatio da s novcem nije lako, opterećuje čoveka i kad ga ima i kad ga nema.

- Zahvaljujući tom strahu ušao sam u bijeljinske anale i po brzini zidanja kuće, jer sam kaparisao iskusne i vredne majstore koji su mi za tri nedelje sazidali kuću od 150 kvadrata. Preostalo mi je novca, pa sam napravio i šupu, i garažu, podigao sam i 150 metara kovane ograde, kupio imanje i smirio se, jer sam sav novac potrošio. Tek mi je tada laknulo. Tada sam sebi rekao: "Sada, neka bude ono što mora, ali kuću iz Ostojićeva niko ne može da iščupa i prenese je na drugo mesto, a novi auto je uvek lak plen za iskusne lopove - kaže Slaviša.

Kredit je otplaćivao godinama, a u novosazidanoj kući je uživao.

- U međuvremenu, negde 1991. godine, doveo sam u Austriju i suprugu Nadu i sina Radivoja, koji je u Beču krenuo u drugi razred osnovne škole. Godine su gotovo neosetno prolazile, ali se Slaviša nije vraćao u Ostojićevo, mada i danas često obilazi rodni zavičaj. Sin Radivoje je odrastao, zaposlio se u Beču i živi spokojnim životom.

Svoj na svome

- Moj otac Radivoje je 85-godišnjak koji živi u rodnom Ostojićevu i raduje se svakom našem dolasku. Broja se ne zna koliko mi je puta rekao, naročito u ono ratno vreme, da sam pametno postupio što sam otišao u Austriju. Ne znam koja mi nova iskušenja život sprema, ali mi je drago što sam i u Beču svoj na svome isto kao i u mojoj Srpskoj - kaže Slaviša.

Slaviša je osnovao nekoliko kulturno-umetničkih društava u Beču, a poslednje je KUD Dukat. Kaže da ponekad ima utisak da dijaspora bolje i predanije čuva srpsku tradiciju i od same matice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online