Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
15:51
Vestionline A

Na sajmu privrede u Tirani više od stotinu srpskih privrednika

U organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se otvara sutra veče učestvovaće više od stotinu srpskih privrednika, a na nacionalnom štandu svoj proizvodni program i izvoznu ponudu predstaviće 41 kompanija.

Tanjug
Marko Čadež ponosan na uspeh

Tokom sajma, u subotu 25. novembra biće održana prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija.

U naredna tri sajamska dana, na zajedničkom izložbenom prostoru od 310 kvadrata, pred potencijalnim partnerima iz Albanije i drugih zemalja učesnica ove privredne manifestacije, izlagaće kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, mašinske, hemijske, elektroindustrije, tekstila i farmacije.

- Srpska privreda prepoznala je neiskorišćeni potencijal i šansu za plasman svojih proizvoda na albansko tržište i Albaniju kao novu izvoznu destinaciju. Interesovanje ne samo za  trgovinu, već i za  druge oblike saradnje  sa albanskim partnerima potvrđuju činjenice da je na ovogodišnjem sajmu dvostruko više naših  kompanija, velikih, ali i onih manjih, koje se predstavljaju na gotovo tri puta većem nacionalnom  štandu i da je sajamska ponuda naše privrede mnogo bogatija, raznovrsnija i kvalitetnija nego prošle godine. Probuđenom interesovanju doprinele su aktivnosti Privredne komore Srbije i mešovite Trgovinsko, industrijske komore, osnovane tokom prošlogodišnjeg sajma, koje su se maksimalno angažovale da približe i povežu naše privrede: informacijama o uslovima i mogućnostima poslovanja na albanskom i srpskom tržištu, uspostavljanjem direktnih kontakata i organizacijom poslovnih razgovora pojedinačnih kompanija o sasvim konkretnim poslovnim aranžmanima - izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji predvodi privrednu delegaciju Srbije.

Po oceni Čadeža, Albanija je ekonomija sa kojom smo u proteklih godinu dana napravili najveći napredak  u bilateralnoj ekonomskoj i regionalnoj saradnji.

O tome svedoči rast ukupne robne razmene, obostrano, i  izvoza srpskih proizvoda u Albaniju i albanskih u Srbiju, za više od  trećine, tačnije za 36 - 37 odsto za devet meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne.

Dokaz napretka su i potpisani ugovori i dogovori o formiranju mešovitih kompanija radi nastupa na lokalnim, regionalnom i međunarodnom tržištu, zajedničkim ulaganjima i drugim vidovima biznis partnerstava.

Osim 41 kompanije koje izlažu na nacionalnom štandu, na ovogodišnjem sajmu  privrede u Tirani predstaviće se i 22 firme iz južne i jugozapadne Srbije u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora projekta, koji realizuju RAS i  USAID.

Tokom sajma u subotu 25. novembra, održaće se skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija sa sedištem u Tirani, koja već sada okuplja više od sto srpskih i albanskih kompanija.

Učesnicima Skupštine, kako je potvrđeno,  obratiće se albanski  premijer Edi  Rama i ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj.

Nakon plenarnog zasedanja, predviđen je  Poslovni forum, odnosno bilateralni poslovni razgovori albanskih i srpskih privrednika.

Međunarodni privredni sajam "PANAIR 2017" najveća je sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja kompanije iz svih grana privrede i pruža priliku za  susrete proizvođača, trgovinskih lanaca, uvoznika i distributera iz Albanije.

U 2016. godini na sajmu je proizvode predstavilo više od 290 izlagača iz 30 zemalja sveta, dok je sajam posetilo preko 20.000 posetilaca, od čega 7000 specijalizovanih kupaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online