Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
16:16
Vestionline, Tanjug A

Novi poslovi srpskih i albanskih firmi

Novi poslovi srpskih i albanskih privrednika najavljeni su danas na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, koja je održana u Tirani.

Tanjug
Srbija i Albanija povećale razmenu za više od trećine

- Velika srpska distributivna, logistička kuća već iduće godine ući će u vlasništvo jednog albanskog distibutera, a maloprodajni lanac za kozmetičke proizvode iz Srbije pregovara sa partnerima iz velike albanske grupe - rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Pored predsedavajućeg Trgovinsko-industrijske komore Albanija - Srbija, koja okuplja više od 100 kompanija iz obe zemlje, Isufa Fere, prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministarka za zaštitu preduzetništva Albanije Sonila Chato i predsednica Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa. 

- Ono što je najbitnije jeste da kao male ekonomije Zapadnog Balkana gradimo i unapređujemo naš zajednički regionalni ekonomski prostor za poslovanje i investiranje, otklanjamo barijere međusobnoj trgovini, usaglašavamo sertifikate, smanjujemo čekanje na granicama... Da našim privrednicima stvorimo uslove da se uz što manje prepreka bave onim što im je posao - da prave dobre proizvode, poslove i profit, da proširiju svoje poslovanje - naveo je.

Kao dokaz da ne raste samo trgovina između Srbije i Albanije, Čadež je naveo primere do sada formiranih mešovitih firmi i dogovorena pojedinačna i zajednička ulaganja.

On je podsetio da je već na prošlogodišnjem forumu u Nišu preduzeće za ekologiju i zaštitu okoline "Ezo grupa" iz Beograda potpisalo sa albanskim partnerom Memorandum o osnivanju zajedničke srpsko-albanske firme koja će se baviti upravljanjem opasnim industrijskim otpadom i reciklažom naftnog taloga u Albaniji.



Takođe, da je inovativna firma "Milinković Company" obezbedila mesto u konzorcijumu koji će graditi sportske objekte u školama šrom Albanije, koristeći domaći patentirani MC sistem održive gradnje.

Kaže i da su srpska kompanija "Milanović inžnjering" i albanska "Delia Group" potpisale ugovor o partnerstvu i zajedničkom nastupu na projektima izgradnje vodovodnih sistema, postrojenja za preradu vode za piće i otpadnih voda u Albaniji.

- Nikad u Albaniji nije bilo više srpskih privrednika - naglasio je Čadež ističući da je doputovalo u Tiranu više od 200 poslovnih ljudi iz više od 100 kompanija.

Na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, od 23. do 26. novembra, izlaže 41 kompanija iz Srbije.

Nakon plenarnog zasedanja, održan je poslovni forum odnosno bilateralni susreti albanskih i srpskih privrednika, koji su ujedno i učesnici sajma PANAIR 2017, najveće sajamske manifestacije u Albaniji.

Čadež je rekao da je nacionalni štand tri puta veći nego prošle godine i da na zajedničkom izložbenom prostoru od 310 kvadrata izlažu kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, mašinske, hemijske, elektroindustrije, tekstila i farmacije...

Gotovo da nema sektora koji nije zastupljen, dodao je.

Predsednik PKS je podsetio da je pre godinu dana u prisustvu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Albanije Edija Rame potpisan Memorandum o saradnji na osnivanju Albansko-srpske trgovinsko-industrijske komore. 

On je kazao da su mnogi tada mislili da je to samo "za kamere" i istakao da je do sada mnogo toga urađeno, zahvaljujući čemu je i povećan izvoz za više od trećine za samo godinu dana i to sa obe strane.

Čadež je naglasio da je trgovina samo jedan aspekt naše saradnje i da firme iz dve zemlje treba više da saradnju i u pravcu osnivanja zajedničkih kompanija i pronalaze nove investicione poslove.

Knežević: U Albaniji zainteresovani za srpske pivare

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio danas da u Albaniji postoji interesovanje za srpske pivare.

- Želimo da formiramo zajednička preduzeća i već imamo neka interesovanja za pivarama u Srbiji - rekao je Knežević koji je danas zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije obišao srpske privrednike na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, koji se održava od 23. do 26. novembra.

Na nacionalnom štandu Srbije izlaže 41 kompanija iz Srbije.

Knežević je istakao da samo sarađujući možemo da gradimo budućnost na ovom prostoru.

On je naglasio da region Zapadnog Balkana sa više od 20 miliona stanovnika postaje dobro tržište i razvojna šansa za sve zemlje zajedno.

- Moramo raditi na razvijanju naših dobrosusedskih odnosa, da imamo mir i stabilnost u regionu, jer je to preduslov za ekonomski razvoj koji podrazumeva ne samo proizvodnju već i izvoz. Zato moramo upoznati naše proizvođače i korisnike sa albanskim i zato su ovakvi forumi jako dobri.

Knežević je naglasio da je tokom posete Albaniji video da Srbija ima šta da ponudi albanskom tržištu i da zato moramo da povećamo trgovinsku razmenu, ali i više vidove ekonomske saradnje.


On je kazao da je juče u Berlinu predstavio projekat on lajn investicione platforme Zapadnog Balkana i da će ona biti predstavljena krajem februara u Londonu na samitu EBRD-a posvećenom Zapadnom Balkanu, pred šefovima vlada i država, ali i pred oko 400 invetitora.

Bez podrške Vučića i Rame ne bi mogli da napravimo ovaj okvir za saradnju, naglasio je Čadež.

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su dve zemlje povećale robnu razmenu za više od trećine u prvih devet meseci ove godine, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da je to najveći poslovni skup u istoriji dve zemlje.

Knežević je rekao da je ukupna robna razmena Srbije i Albanije za devet meseci 2017. iznosila 118,6 miliona evra i da beleži povećanje od 36,4 odsto u odnosu na isti period 2016.

- Uveren sam da su tom rastu trgovine doprinele i međusobne posete zvaničnika Albanije i Srbije na najvišem nivou - rekao je Knežević.

Knežević je rekao da sarađnja Srbije i Albanije treba da bude još bolja i svestranija.

On je kao važan projekat izdvojio izgradnju autoputa Niš - Merdare, Priština - Tirana - Drač, koji će obezbediti povezivanje dve zemllje i dodatni ekonomski razvoj.

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji", poručio je Knežević.

Prema podacima PKS, izvoz u Albaniju iznosio je 92,6 miliona evra, što je za 36,2 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

Uvoz iz Albanije porastao je za 37,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine i iznosio je 25,9 miliona evra.

Suficit u robnoj razmeni iznosio je 66,7 miliona evra.

U prvih devet meseci u Albaniju smo ove godine najviše izvozili: Otpaci i ostaci od gvožđa i čelika, kukuruz, pšenica obična, ostala bezalkoholna pića, preparati (pranje,čišćenje), brašno od pšenice...

U istom periodu smo najviše iz Albanije uvozili: paradajz, svež ili rashlađen, delove obuće - ulošci za obuću, kamašne i slično, cement portland, krastavci i kornišoni, sveži ili rashlađeni, obuća sa kožnim đonom, električna energija, šipke, televizori sa deformacijama...

Albanska ministarka Chata je rekla da privrednici dve zemlje mogu da nađu zajednička tržišta i da će zajednička komora, sa više od 100 članova dati svoj doprinose.

- Srbija i Albanija su nastavile svoju saradnju - naglasila je Chata i dodala da kada je reč o privrednoj saradnji već postoji snažna saradnja u oblasti tretmana otpadnih voda.

Chata je još naglasila da postoje novi "putevi i staze" koje vredi istražiti i da Albanija pojačava odnose sa zemljanma u regionu.

Mućostepa je rekla da važno uspostaviti dugoročnu saradnju i da je važna uloga privrednih komora u podsticanju te saradnje.

- Evropska integracija počinje od regionalne integracije i to je bio ključni motiv za formiranje zajedničke regionalne privredne komore u okviru berlinske inicijative - navela je on.

Fera je zahvalio premijeru Albanije i Ediju Rami i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću šdto su podržali osnvianje zajedničke komore, kao i predsedniku PKS Čadežu na velikom doprinosu.

Fera je naglasio da je veoma važno da se smanje troškovi privrednika koji su u našem regionu mnogo veći nego u Evropi.

- Učinićemo sve da povećamo trgovinsku razmenu dve zemlje i da budemo most u odnosima između naše dve zemlje - poručio je on.

Osim kompanija koje izlažu na nacionalnom štandu, na sajmu će se na zasebnom izložbenom prostoru predstaviti i 22 mikro, mala i srednja preduzeća južne i jugozapadne Srbije, iz prehrambenog sektora, modne i lake industrije u okviru projekta Podrška razvoju privatnog sektora, koji sprovode Razvojna agencija Srbije i USAID.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online